Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

EÚ prijme novú migračnú politiku o dva mesiace skôr - už v máji 2015

Ilustračné foto. Na snímke z 28. mája 2014 je bitka medzi migrantmi a francúzskou políciou v prístave Calais. Foto: TASR/AP

Nová migračná politika EÚ sa zameria na štyri prioritné oblasti.

Brusel 4. marca (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že v súvislosti s pribúdaním tragédií s utečencami v Stredozemnom mori sa rozhodla urýchliť práce na príprave novej migračnej politiky EÚ. Jej cieľom je vytvoriť lepšie možnosti pre legálnu migráciu a obmedziť nebezpečné a nelegálne pokusy o vstup na územie Európskej únie.

Taliansko je členská krajina, ktorá je vystavená rekordnému prílivu migrantov. Dnes ráno jeho pobrežná stráž oznámila, že len za uplynulých 24 hodín objavila v mori desať utopených ľudí, ďalších 941 utečencov sa podarilo zachrániť počas operácie pri pobreží Líbye.

"Udalosti v Stredozemnom mori zvyšujú naliehavosť tejto politiky," uviedol prvý podpredseda EK Frans Timmermans. Podľa jeho slov nová pracovná agenda zameraná na migráciu bude predložená už v polovici mája, teda o dva mesiace skôr, než bolo plánované.

Nová migračná politika EÚ sa zameria na štyri prioritné oblasti: zlepšenie súčasného azylového systému, lepšiu ochranu hraníc EÚ, "agresívnejšie" zásahy proti nelegálnemu prisťahovalectvu a obchodovaniu s ľuďmi a zlepšenie možnosti legálnej migrácie.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos upozornil, že táto politika zahŕňa užšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov a tiež s tranzitnými krajinami. Podľa neho je tiež načase skoncovať s rôznym uplatňovaním pravidiel v štátoch EÚ a so vzájomným obviňovaním.

Ak majú nové návrhy vojsť do platnosti, budú ich musieť schváliť všetky členské štáty EÚ. Migrácia je však pre mnohé krajiny citlivá téma. Niektoré sa obávajú, že prílev migrantov by vyvíjal tlak na pracovné miesta v čase, keď veľkú časť Európy trápi vysoká nezamestnanosť.

"Nemôžeme ignorovať vysokú mieru nezamestnanosti, ale zároveň musíme chápať potreby na našom trhu práce. Európa je starnúca spoločnosť a na to nesmieme zabúdať," uviedol Avramopulos.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová k tejto téme uviedla, že EÚ musí nájsť okamžitú a účinnú odpoveď na výzvy spojené s migráciou.

"Musíme zároveň riešiť základné príčiny, počnúc krízou, ktorá sa šíri pri našich hraniciach, predovšetkým v Líbyi. Preto vyvíjame viac úsilia vo vzťahu s krajinami pôvodu a s tranzitnými krajinami, aby sme zabezpečili ochranu ľudí v konfliktných oblastiach, uľahčili ich vnútorné presídľovanie a zamerali sa na trasy priekupníkov," uviedla Mogheriniová.