Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ prijala nové ekonomické sankcie voči Severnej Kórei

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odteraz bude zakázaný aj dovoz ropných produktov a luxusného tovaru z KĽDR.

Brusel 27. mája (TASR) - Európska únia dnes prijala nové ekonomické sankcie voči Severnej Kórei za jej raketové a jadrové skúšky, ktoré podľa 28-členného bloku predstavujú "vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť". Informovala o tom agentúra DPA.

Nové opatrenia podľa EÚ "dopĺňajú a posilňujú" sankčný režim zavedený v marci voči Organizáciou Spojených národov voči tomuto izolovanému štátu. Pchjongjang v januári vykonal štvrtú jadrovú skúšku a vo februári vypustil raketu dlhého doletu.

Odteraz bude zakázaný dovoz ropných produktov a luxusného tovaru z KĽDR, finančná podpora obchodu s touto krajinou a prevod väčšiny peňažných prostriedkov do a zo Severnej Kórey.

Obmedzenia sa tiež týkajú investícií, ako aj lodnej a leteckej dopravy: lietadlá a lode zo Severnej Kórey budú mať zakázaný vstup na územie EÚ.

Únia tiež vydala zákaz cestovania pre 66 fyzických a 42 právnických osôb vrátane vysoko postavených severokórejských vojenských činiteľov. Zároveň im zmrazila majetok.

Nové sankcie nadobudnú účinnosť v sobotu, kedy budú zverejnené v Úradnom vestníku Európskej únie.

EÚ už dávnejšie zakázala obchod s tovarom alebo technológiami, ktoré by mohli KĽDR pomôcť k vyvinutiu zbraní hromadného ničenia alebo by ich mohla využiť vo svojom jadrovom či raketovom programe. Prijala aj finančné, obchodné a dopravné sankcie.