Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

EÚ ocenila mestá a regióny

Ocenené boli tie mestá a regióny, ktoré predstavili nové spôsoby na pomoc starým ľuďom.

Brusel 2. júla (TASR) - Tridsaťdva miest a regiónov z 12 členských štátov EÚ bolo odmenených za nové spôsoby, ako pomôcť starším ľuďom, uviedla dnes Európska komisia (EK). Ocenené boli projekty uplatňujúce inovačné technologické, sociálne alebo organizačné riešenia na zvýšenie efektívnosti systémov zdravotnej a sociálnej starostlivosti.

Ceny odovzdala podpredsedníčka EK Neelie Kroesová, ktorá má na starosti digitálnu agendu.

Držitelia ocenení prišli z Českej republiky, Dánska, Fínska, Francúzska, Holandska, Írska, Nemecka, Portugalska, Spojeného kráľovstva, Španielska, Švédska a Talianska. Trinásť referenčných miest získalo tri hviezdičky, 12 miest dve hviezdičky a sedem miest jednu hviezdičku.

"Teší ma, že ľudia, ktorí sa zaslúžili o úspech týchto 32 miest, prišli do Bruselu, aby sa podelili o svoje nápady. Je dôležité, aby príklady poukazujúce na to, ako sa inovácie už využívajú pri pomoci našim starším občanom žiť zdravým a aktívnym životom, slúžili ako inšpirácia pre nás všetkých," uviedol v tejto súvislosti eurokomisár pre zdravie Tonio Borg.

V rámci európskeho partnerstva v oblasti inovácií zameraného na aktívne a zdravé starnutie existuje šesť kategórií inovácií: dodržiavanie užívania liekov; predchádzanie pádom; slabosť a podvýživa; integrovaná starostlivosť; nezávislý život a prostredia zohľadňujúce potreby starších osôb.

V decembri 2011 EK predstavila prvé partnerstvo v oblasti inovácií zamerané na aktívne a zdravé starnutie s hlavným cieľom zvýšiť do roku 2020 počet zdravých rokov života v Európe o dva roky. Strategický plán partnerstva pre realizáciu stanovuje tri línie činnosti: akčné skupiny, referenčné miesta a digitálny trh pre inovatívne nápady.