Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ od Turecka požaduje zastavenie toku migrantov, ponúka tiež financie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Návrh akčného plánu predstavil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi v pondelok počas jeho návštevy Bruselu.


Brusel 6. októbra (TASR) - Európska únia si praje užšiu spoluprácu Turecka s Gréckom a ďalšími jeho susedmi z únie s cieľom zastaviť migračné prúdy. Výmenou za to je Brusel pripravený Ankare ponúknuť viac finančných prostriedkov na sýrskych a irackých utečencov v Turecku. Uvádza sa to v dnes zverejnenom novom akčnom pláne EÚ.

Návrh tohto akčného plánu predstavil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi v pondelok počas jeho návštevy Bruselu, píše agentúra Reuters.

Podľa vyjadrení činiteľov z oboch strán predstavuje tento dokument podklad pre ďalšie rokovania zamerané na vyriešenie migračnej krízy.

Plán zahŕňa zoznam opatrení, ktoré musia EÚ i Turecko uskutočniť v dvoch širších oblastiach - pri podpore utečencov a ich tureckých hostiteľov a pri prevencii pred neriadenou migráciou.

Európska únia by podľa návrhu poskytla v tomto a nasledujúcom roku Turecku pomoc vo výške jednej miliardy eur na zvládnutie 2,2 milióna sýrskych a irackých utečencov, ako aj ďalšie zdroje. Určité množstvo utečencov nachádzajúcich sa v Turecku bude mať príležitosť premiestniť sa z Turecka do Európy.

Medzi návrhmi v dokumente EÚ smerom k Turecku sa nachádzajú požiadavky, aby Ankara zvýšila svoje pobrežné aktivity a spoluprácu s gréckym námorníctvom, ako aj viac zabezpečila svoje hranice s Gréckom a Bulharskom. Plán ďalej od Turecka požaduje, aby prijímalo späť utečencov, ktorým sa v Európskej únii nepodarí uspieť so žiadosťou o azyl.

V preambule dokumentu sa tiež uvádza, že ide o plán, ktorý je súčasťou širších vzťahov s Tureckom, zahŕňajúcich žiadosť Turecka o začlenenie sa do EÚ i rokovania o zmiernení podmienok pre udeľovanie víz pre jeho občanov.