Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

EÚ odsúdila Hamas za využívanie nemocníc a civilistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Izrael pred týždňom zverejnil video, ktoré má dokazovať, že teroristi z Hamasu využívajú civilné objekty v Pásme Gazy ako ochranu pre svoje základne a podzemné tunely.

Brusel 12. novembra (TASR) - Európska únia v nedeľu odsúdila palestínske radikálne hnutie Hamas za používanie "nemocníc a civilistov ako ľudských štítov", pričom zároveň vyzvala Izrael, aby preukázal "maximálnu zdržanlivosť" v záujme ochrany civilistov pred vojnou.

"EÚ je vážne znepokojená prehlbujúcou sa humanitárnou krízou v Gaze," uviedol vo svojom vyhlásení šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell citovaný agentúrou AFP, ktorej správu prevzala aj agentúra TASR.

Izrael pred týždňom zverejnil video, ktoré má dokazovať, že teroristi z Hamasu využívajú civilné objekty v Pásme Gazy ako ochranu pre svoje základne a podzemné tunely. Na izraelskú armádu údajne útočili aj z jednej nemocnice. Izrael opakovane upozorňuje, že takáto prax je v rozpore s medzinárodným právom. Hamas tieto tvrdenia Izraela odmieta.

Kvôli prebiehajúcemu konfliktu však nateraz nie je možné nezávisle overiť tvrdenia žiadnej zo strán. O tejto taktike Hamasu sa však hovorilo už pred súčasnou eskaláciou.