Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

EÚ opäť hodnotila Rumunov a Bulharov v oblasti boja proti korupcii

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

V správe CVM sa uvádza, že Rumunsko vlani ukázalo vôľu bojovať proti korupcii a obhajovať nezávislosť súdnictva.

Brusel 27. januára (TASR) - Európska komisia zverejnila dnes najnovšiu správu o opatreniach prijatých Rumunskom a Bulharskom v oblasti reformy súdnictva a boja proti korupcii, kde Rumunsko získalo priaznivejšie hodnotenie než Bulharsko. Ide o monitorovanie situácie v rámci mechanizmu spolupráce a overovania (CVM).

Obe krajiny boli podrobené bezprecedentnému monitorovaniu od svojho vstupu do EÚ v roku 2007, pretože v oboch prípadoch boli zistené závažné nedostatky v oblasti právneho štátu. Tieto nedostatky sú najvážnejšou prekážkou pre vstup oboch štátov do schengenskej zóny.

Komisia v tohoročnom posúdení situácie skonštatovala, že Bulharsko musí priniesť konkrétne výsledky v boji proti korupcii a v reforme súdnictva, zatiaľ čo Rumunsko sa musí rovnako usilovať o väčší pokrok v uvedených oblastiach.

V správe CVM sa uvádza, že Rumunsko vlani ukázalo vôľu bojovať proti korupcii a obhajovať nezávislosť súdnictva. Masové demonštrácie proti korupcii ukázali, že pre rumunských občanov sú tieto otázky dôležité. Za posledný rok bol pokrok v súdnictve a v boji proti korupcii badateľný, s dobrými výsledkami pri stíhaní prípadov korupcie.

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans upozornil, že v roku 2016 musia byť tieto snahy intenzívnejšie a zamerané aj na prevenciu proti korupcii pri zaistení potrebných podmienok, aby si sudcovia mohli plniť svoje povinnosti v zodpovedajúcim spôsobom.

Zachovanie tohto trendu je podľa exekutívy EÚ známkou toho, že Rumunsku sa darí udržiavať pokrok smerom k naplneniu cieľov mechanizmu spolupráce a overovania.

V prípade Bulharska Timmermans upozornil, že rok 2016 musí byť rokom, keď Bulhari pocítia skutočný pokrok v sledovaných oblastiach. Podľa Európskej komisie prijala vláda v Sofii vlani "dôležité kroky" na oživenie potrebných reforiem, čo je dobrým signálom po predošlom období politickej nestability, ktoré zabrzdilo pokrok pri zmenách v súdnictve a v boji proti organizovanému zločinu.

Zároveň však Brusel bulharskú stranu upozornil, že viazne realizácia národnej protikorupčnej stratégie.

Ďalšie posúdenie pokroku Bulharska a Rumunska v rámci CVM sa očakáva o rok, pričom monitorovací mechanizmus EK potrvá až dovtedy, kým oba členské štáty riadne nesplnia kritériá EÚ v sledovaných oblastiach. Predseda EK Jean-Claude Juncker vlani vyjadril nádej, že sa to Rumunom a Bulharom podarí splniť ešte počas jeho pôsobenia na čele exekutívy EÚ - čiže do roku 2019.