Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Únia plánuje v novembri rozhodnúť o nových sídlach dvoch agentúr EÚ

Predseda Európskej rady Donald Tusk (vpravo) a slovenský premiér Robert Fico, archívne foto. Foto: TASR AP

Predseda Európskej rady Donald Tusk predložil tento časový plán vo štvrtok počas summitu lídrov členských krajín EÚ. Slovenskú republiku na ňom zastupuje premiér Robert Fico.

Brusel 23. júna (TASR) - Dvadsaťsedem členských štátov Európskej únie, ktoré budú stále súčasťou EÚ, keď Británia vystúpi z únie, plánuje v novembri rozhodnúť, kam budú premiestnené lieková a banková agentúra EÚ, v súčasnosti sídliace v Londýne.

Predseda Európskej rady Donald Tusk predložil tento časový plán vo štvrtok počas summitu lídrov členských krajín EÚ. Slovenskú republiku na ňom zastupuje premiér Robert Fico.

Keďže Spojené kráľovstvo sa chystá EÚ opustiť v roku 2019, Európska agentúra pre lieky (EMA) a Európska banková agentúra (EBA) musia byť presťahované z britskej metropoly Londýn na iné miesto európskeho kontinentu.

Takmer každý štát EÚ chce mať sídlo jednej z dvoch spomínaných agentúr na svojom území a lídri únie sa vo štvrtok dohodli na postupe spravodlivého výberu.

Favoritmi na získanie jednej z oboch agentúr sú Francúzsko a Nemecko, napísala dnes tlačová agentúra AP. Záujem o liekovú agentúru prejavilo aj Slovensko.

Politico: Kritéria na presun agentúr EÚ z Londýna znevýhodňujú menšie krajiny



Rozhodnutie lídrov Európskej únie o kritériách na presídlenie dvoch európskych agentúr z Londýna, ktoré prijali vo štvrtok v rámci summitu EÚ v Bruseli, znevýhodňuje menšie členské krajiny EÚ v súťaži o získanie Európskej agentúry pre lieky (EMA) alebo Európskej bankovej agentúry (EBA). Uviedol to európsky týždenník Politico.

Prvou zmenou je dátum. Pôvodne mali ministri o nových sídlach hlasovať v októbri. Predseda Európskej rady Donald Tusk však na summite EÚ uviedol, že hlasovať sa bude až v novembri, keď sa k tejto téme premiéri a prezidenti vrátia ešte v októbri, na ďalšom summite EÚ. Konečné rozhodnutie prijme v novembri na základe hlasovania Rada EÚ pre všeobecné záležitosti, pričom výsledky musia odobriť aj najvyšší lídri EÚ.

Politico upozornil, že prvé verzie dokumentu o kritériách presídlenia agentúr neposkytovali takú veľkú šancu národným lídrom zapojiť sa do týchto debát, čo situáciu značne spolitizovalo.

Dokument, ktorý na 23 stránkach stanovuje kritériá pre budúce sídla uvedených agentúr, pochádza z dielne predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

Aj keď sa do súboru šesť kritérií dostala aj zmienka o rovnomernejšom zemepisnom rozložení agentúr v EÚ, po čom volalo aj Slovensko, toto kritérium je uvedené až ako posledné.

Dokument ako prioritné uvádza kritériá znamenajúce dostatočne veľkú budovu na presídlenie agentúr s kanceláriami, zasadačkami a najmodernejším telekomunikačným vybavením a externou archiváciou dát. Dôraz sa kladie aj na dobré spojenia agentúr s hlavnými mestami krajín EÚ, dostatočnú hustotu mestskej hromadnej dopravy a dobrú hotelovú vybavenosť. Na treťom mieste sa uvádza dostupnosť medzinárodných škôl pre deti zamestnancov agentúr a medzi kritériá sa dostala aj zmienka o pracovných možnostiach pre partnerov zamestnancov a prístupe k systému sociálneho zabezpečenia a lekárskej starostlivosti pre zamestnancov a ich rodiny. Predposledným kritériom je zaistenie nepretržitej kontinuity práce agentúr, čiže ich fungovanie už od prvého dňa presunu do iného mesta.

Nová verzia kritérií je podľa týždenníka Politico nevýhodná pre päť menších členských krajín EÚ, ktoré ešte nehostia žiadnu agentúru a ktoré majú záujem aspoň o jednu z nich - Bulharsko, Cyprus, Chorvátsko, Rumunsko a Slovensko.

Nevýhodou pre tieto krajiny je aj klauzula, podľa ktorej presídlenie EBA a EMA je výnimočná okolnosť, lebo dochádza kvôli odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ, a nepredstavuje preto precedens pre umiestnenie budúcich agentúr EÚ.

Lídri EÚ sa v roku 2003 dohodli na tom (opätovne to potvrdili v roku 2008), že novovznikajúce agentúry budú prioritne umiestňované v tých krajinách, ktoré na svojom území ešte žiadnu agentúru nemajú.