Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ po bitke o Mósul poskytla viac financií na pomoc pre Iračanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Stylianidis zdôraznil, že koniec vojenskej kampane v severoirackom meste Mósul znamená začiatok novej fázy medzinárodnej podpory pre Irak.

Brusel 21. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že výsledkom ministerskej konferencie, ktorú EÚ pripravila spolu s Irakom, Spojenými štátmi, Nemeckom a Úradom OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (UNOCHA), je vyčlenenie dodatočnej sumy vo výške 247 miliónov eur na pomoc pre Irak.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis v tejto súvislosti zdôraznil, že koniec vojenskej kampane v severoirackom meste Mósul znamená začiatok novej fázy medzinárodnej podpory pre Irak.

"Aj v tejto novej fáze je potrebné pokračovať s humanitárnou pomocou, aby sme zachránili a ochránili životy všetkých Iračanov postihnutých ozbrojeným konfliktom," odkázal Stylianidis. Spresnil, že teraz je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým podporovať komplementárnosť medzi humanitárnou pomocou, stabilizáciou pomerov, rýchlym ekonomickým oživením a podporou rozvoja a tak zaistiť, aby iracké rodiny mohli obnoviť svoj život.

Dodatočné financovanie, o ktorom dnes informovala EK, je zamerané na pokračovanie poskytovania humanitárnej činnosti pre najzraniteľnejšie skupiny Iračanov, vrátane tých, ktorí prežili hrôzy násilia, a deti, ktoré cez vojnu stratili svojich rodičov a detstvo.

Komisár upozornil, že cieľom financovania je poskytnúť záchrannú podporu postihnutému obyvateľstvu v znovudobytých oblastiach a vysídlencom po skončení bitky o Mósul. Pomoc bude zameraná aj na fyzickú rehabilitáciu a rodovo založenú, psychosociálnu a duševnú podporu pre tých, ktorí boli svedkami násilných udalostí počas konfliktu štátnych zložiek s radikálnymi moslimskými skupinami.