Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

EÚ po útokoch Hamasu varuje Muska pred šírením dezinformácií

Americký podnikateľ Elon Musk. Foto: TASR/AP

Komisár žiada, aby Elon Musk reagoval na jeho sťažnosť do 24 hodín a zároveň vo veci kontaktoval európsku policajnú agentúru Europol.

Brusel 11. októbra (TASR) – Eurokomisár Thierry Breton varoval multimiliardára Elona Muska, že jeho sieť X (predtým Twitter) rozširuje "nelegálny obsah a dezinformácie" súvisiaci sa útokom militantného hnutia Hamas na Izrael.

"Máme informácie, podľa ktorých vaša platforma po teroristických útokoch hnutia Hamas slúži na šírenie nelegálneho obsahu a dezinformácií," uviedol v utorok komisár Breton v liste adresovanom Muskovi, informuje agentúra AFP.

Komisár žiada, aby Elon Musk reagoval na jeho sťažnosť do 24 hodín a zároveň vo veci kontaktoval európsku policajnú agentúru Europol.

Muskovi v tejto spojitosti pripomenul prísne pravidlá, ktoré pre moderáciu obsahu stanovuje európska legislatíva, "najmä pokiaľ ide o násilný alebo teroristický obsah, ktorý sa evidentne šíri prostredníctvom vašej platformy".

"Pripomínam vám, že ak bude spustené vyšetrovanie a zistí sa, že ste nespolupracovali, môže to mať za následok vyrubenie pokút," varoval eurokomisár.

Breton je komisárom pre vnútorný trh, je preto poverený reguláciou internetových gigantov pôsobiacich na území EÚ a má právomoc právne proti nim zakročiť.

Brusel už opakovane vyhlásil, že spomedzi veľkých internetových platforiem sa najväčšie množstvo dezinformácií šíri práve prostredníctvom platformy X, donedávna známej ako Twitter.

Musk v septembri oznámil, že zredukoval tím moderátorov zodpovedajúci za odstraňovanie dezinformácií na polovicu. Experti sa teraz obávajú, že tento krok môže zvýšiť riziko šírenia falošných správ, ako aj nenávistného a násilného obsahu.