Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

EÚ po útoku na jemenské ministerstvo obrany vyzvala na zdržanlivosť

Budova ministerstva obrany v Jemene. Foto: TASR/AP Photo

Za útokom stojí syn bývalého prezidenta.

Brusel 15. augusta (TASR) - Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová sa dnes pripojila k výzvam na zdržanlivosť v Jemene, kde sa vyhrocuje spor medzi synom bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha a súčasným prezidentom Abd Rabbuhom Mansúrom Hádím.

Ashtonová vo svojom stanovisku uviedla, že je hlboko znepokojená útokmi na ministerstvo obrany, ktoré nasledujú iba dva týždne po tom, ako bolo prepadnuté a vylúpené jemenské ministerstvo vnútra.

Na zdržanlivosť v Jemene už vyzvali aj Spojené štáty. K výzvam zo strany Spojených štátov a EÚ došlo po utorňajšom útoku Republikánskych gárd na ministerstvo obrany v Saná, čo si vyžiadalo päť obetí na ľudských životoch.

Za útokom v hlavnom jemenskom meste, pri ktorom boli použité ťažké strelné zbrane, vrátane granátometov, stojí syn bývalého prezidenta. Útok bol pravdepodobne reakciou na minulotýždňové rozhodnutie prezidenta Hádího o reštrukturalizácii vojenských síl. Hádí v pondelok (13.8.) vydal dekrét, ktorým čiastočne zbavil exprezidentovho syna vojenského velenia.

Jemenská armáda a vláda trpia rozkolom medzi stúpencami vernými novému prezidentovi Hádímu a prívržencami oddanými jeho predchodcovi Sálihovi. Pondelňajší dekrét, ktorý sa zrodil aj zásluhou tlaku OSN na novú jemenskú vládu, je považovaný ako krok smerom k reforme jemenských ozbrojených síl.

OSN prostredníctvom reformy jemenskej armády chce oslabiť prívržencov bývalého prezidenta Sáliha, ktorý vládol Jemenu od roku 1978.

Jemen sa od minulého roka, keď prepukli ľudové protesty vedúce k zvrhnutiu bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, zmieta v politickom a bezpečnostnom chaose.