Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

EÚ podporí obnovenie cestného spojenia medzi Eritreou a Etiópiou

Foto: TASR/AP

Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica odcestoval do Eritrey, aby odštartoval realizáciu projektu zameraného na obnovu cestných prepojení eritrejských prístavov na Etiópiu.

Brusel 8. februára (TASR) - Európska únia podporí obnovenie cestného spojenia medzi Etiópiou a Eritreou, ktoré bolo prerušené v dôsledku dlhoročného konfliktu medzi týmito dvoma krajinami Afrického rohu. Informovala o tom v piatok Európska komisia (EK).

Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica v piatok odcestoval do Eritrey, aby odštartoval realizáciu projektu zameraného na obnovu cestných prepojení eritrejských prístavov na Etiópiu.

"Európska únia je odhodlaná podporovať Eritreu a Etiópiu pri realizácii ich historickej mierovej dohody, ktorá ukončila dvadsať rokov konfliktu," uviedol Mimica v správe pre médiá.

Na obnovu ciest, ktoré má prispieť k oživeniu vzájomného obchodu, vytváraniu pracovných miest a upevneniu stability v regióne, chce EÚ venovať 20 miliónov eur.

Projekt bude financovaný prostredníctvom trustového fondu EÚ pre Afriku a Úradu OSN pre projektové služby (UNOPS).

Eritrea a Etiópia v júli 2018 podpísali historickú mierovú dohodu, ktorá okrem iného počíta so zabezpečením dopravných, obchodných a komunikačných spojení medzi oboma krajinami.

Spravodajca TASR Jaromír Novak