Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

EÚ pokračuje v poskytovaní finančnej pomoci ľuďom v núdzi vo Venezuele

Federica Mogheriniová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Celková pomoc EÚ pre krízu vo Venezuele sa od roku 2018 dostala na úroveň 117,6 milióna eur.

Brusel 27. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že vzhľadom na prehlbovanie sociálnej a hospodárskej krízy vo Venezuele vyčlenila ďalších 50 miliónov eur, aby pomohla Venezuelčanom v najväčšej núdzi.

Oznámenie EK je súčasťou záväzkov Európskej únie zmobilizovať ďalšiu pomoc v súlade s vyhlásením Medzinárodnej kontaktnej skupiny Montevideo. Celková pomoc EÚ pre krízu vo Venezuele sa od roku 2018 dostala na úroveň 117,6 milióna eur.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová pri tejto príležitosti uviedla, že Európska únia pracuje na posilnení medzinárodnej spolupráce s cieľom zabezpečiť, aby sa humanitárna pomoc dostala k ľuďom v núdzi prostredníctvom nezávislých kanálov a bez akéhokoľvek pokusu o spolitizovanie poskytovania pomoci.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis spresnil, že nová podpora pre Venezuelčanov v núdzi zahŕňa poskytnutie prístreškov, zdravotnú starostlivosť, potravinovú pomoc, výživové služby, prístup k bezpečnej pitnej vode a hygienickým zariadeniam, ako aj vzdelávanie detí.

Humanitárna pomoc EÚ sa prideľuje na základe prísneho prístupu založeného na potrebách, pričom sa rešpektujú humanitárne zásady humanity, neutrality, nestrannosti a nezávislosti. Usiluje sa o zmiernenie ľudského utrpenia bez akéhokoľvek politického, ekonomického alebo iného zváženia.

Pomoc EÚ je zameraná na najzraniteľnejšie skupiny, ako sú deti do piatich rokov, tehotné a dojčiace matky, staršie osoby a pôvodné etnické skupiny.

Komisia v správe pre médiá pripomenula, že Venezuela prechádza piatym rokom hospodárskej recesie a hyperinflácie, čo viedlo ku kolapsu zdravotníckych a vzdelávacích služieb, nedostatku potravín a liekov, k nárastu násilia a neistoty. Miera podvýživy u detí je v niektorých regiónoch na kritických úrovniach. Kríza vyvolala tiež nebývalé presídľovanie obyvateľstva, keď podľa údajov OSN okolo 3,4 milióna ľudí opustilo svoje domovy. Z toho sa viac ako 1,1 milióna usadilo v Kolumbii, vyše 506.000 našlo útočisko v Peru a 221.000 v Ekvádore. Mnohí iní utiekli do ďalších krajín Južnej Ameriky, Karibiku a Strednej Ameriky. Ide o najväčší migračný tok zaznamenaný v Latinskej Amerike.

Spravodajca TASR Jaromír Novak