Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne 100 miliónov eur novej líbyjskej vláde

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Federica Mogheriniová predstavila balík pomoci pre Líbyu počas návštevy susedného Tuniska, kde sa stretla s designovaným premiérom Fájizom Sarrádžom, ktorý by mal stáť na čele novej jednotnej vlády.

Tunis 9. januára (TASR) - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová predstavila v piatok balík pomoci v hodnote 100 miliónov eur určený pre formujúcu sa vládu národnej jednoty v Líbyi. Vytvorenie nového kabinetu má byť kľúčovým krokom na ceste k prekonaniu dlhodobého politického rozvratu v tejto severoafrickej krajine.

Federica Mogheriniová predstavila balík pomoci pre Líbyu počas návštevy susedného Tuniska, kde sa stretla s designovaným premiérom Fájizom Sarrádžom, ktorý by mal stáť na čele novej jednotnej vlády. Informovala o tom agentúra AP.

Za najväčšiu výzvu pre nastupujúci líbyjský kabinet, dočasne sídliaci v Tunise, označila zlepšenie nepriaznivej bezpečnostnej situácie v krajine. Počas piatkových rokovaní Mogheriniová prisľúbila líbyjským predstaviteľom "technickú a logistickú" podporu v boji proti extrémistom. Dala im však najavo, že nemôžu počítať s tým, že by krajiny EÚ vyslali do Líbye pozemné vojenské jednotky.

Zástupcovia súperiacich líbyjských frakcií podpísali v decembri v Maroku dohodu o vytvorení vlády národnej jednoty, ktorú sprostredkovala OSN.

Líbyu sužuje násilie od zosadenia bývalého vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011, pričom jej nestabilita výrazne prispela aj k súčasnej migračnej kríze v Európe. Rozvrat politickej moci a bezpečnostné vákuum v Líbyi zneužívajú pašeráci ľudí a tiež extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) na rozširovanie svojich pozícií.