Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ pomôže krajinám západného Balkánu a Maďarsku v otázke migrantov

Angela Merkelová, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI to v stredu večer vyhlásila v srbskom Belehrade nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Budapešť/Belehrad 9. júla (TASR) - Európska únia pomôže krajinám západného Balkánu a Maďarsku, aby našli riešenie na vlnu ilegálnej migrácie. Podľa agentúry MTI to v stredu večer vyhlásila v srbskom Belehrade nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Politička začala svoju dvojdňovú cestu po troch krajinách západného Balkánu v stredu v albánskom hlavnom meste Tirana. Po rozhovoroch so srbským premiérom Aleksandarom Vučičom v Belehrade Merkelová podľa MTI povedala, že v júni a júli sa situácia s migráciou zmenila a už prvoradým cieľom migrantov nie sú Taliansko a Grécko, ale snažia sa dostať cez krajiny západného Balkánu.

Podľa kancelárky doterajšia migračná politika EÚ už nefunguje - priveľa ťarchy padá na Srbsko a Maďarsko. Podotkla, že v tomto roku prišlo do Maďarska vyše 60.000 migrantov, a preto je nutné týmto krajinám poskytnúť pomoc.

Merkelová a Vučič sa zhodli v tom, že stavanie bariér na hraniciach nie je riešením. Vučič podčiarkol dôležitosť spolupráce srbskej, nemeckej, rakúskej a maďarskej polície.

Zdôraznil, že Srbsko nebude stavať na svojich hraniciach múry, a dodal, že maďarského premiéra Viktora Orbána sa snažil odhovoriť od zámeru stavať plot na srbsko-maďarských hraniciach. Srbský premiér vyjadril nádej, že aj vodcovia iných krajín budú o tom s Orbánom hovoriť.