Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

EÚ posilnila bezpečnostné služby vesmírneho programu Copernicus

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Komisia pripomenula, že Satelitné centrum EÚ má od roku 2016 na starosti bezpečnostnú službu Copernicus na podporu vonkajšej činnosti EÚ (SESA).

Brusel 30. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že spolu so Satelitným centrom Európskej únie (SatCen) posilňuje služby vesmírneho družicového programu Copernicus na podporu vonkajších a bezpečnostných opatrení. Zmluvu podpísala v utorok, platiť bude do roku 2027, informuje spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že Satelitné centrum EÚ má od roku 2016 na starosti bezpečnostnú službu Copernicus na podporu vonkajšej činnosti EÚ (SESA). Nová dohoda obnovuje úlohu SatCen a rozširuje podporu bezpečnostnej služby programu Copernicus na vonkajšiu a bezpečnostnú činnosť EÚ.

Bezpečnostná služba programu Copernicus bude pokrývať nové oblasti, ako je bezpečnosť občanov EÚ, humanitárna pomoc, krízy a konflikty, ochrana právneho štátu, bezpečnosť a ochrana dopravy, stabilita a odolnosť pre rozvoj, kultúrne dedičstvo, medzinárodný obchod a ekonomická diplomacia. Pomáhať bude aj pri výzvach, ktorým EÚ čelí v environmentálnej a klimatickej oblasti či zdravotnej bezpečnosti. Tieto oblasti použitia boli navrhnuté podľa špecifických potrieb používateľov.

Ide o bezpečnostné služby, ktoré sa primárne zameriavajú na európskych používateľov, ale môžu o ich aktiváciu požiadať aj kľúčoví medzinárodní aktéri v rámci dohôd EÚ o medzinárodnej spolupráci.

Cieľom bezpečnostnej služby SESA je podporovať politiku EÚ poskytovaním čerstvých informácií v reakcii na bezpečnostné výzvy Európy. SESA je jednou z troch zložiek bezpečnostnej služby Copernicus spolu s hraničným a námorným dozorom.

Dohodu podpísali generálny riaditeľ EK pre obranný priemysel a vesmír Timo Pesonen a riaditeľ SatCen Sorin Ducaru za prítomnosti šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella a eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)