Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vieme, koľko miliónov eur dala EÚ na podporu migračnej agendy v Grécku

Na archívnej snímke symbol eura pred Európskou centrálnou bankou (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Celková výška núdzového financovania prideleného gréckym úradom a medzinárodným organizáciám pôsobiacim v Grécku na zvládnutie migračnej agendy dosahuje v súčasnosti výšku 371,16 milióna eur.

Brusel 4. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že poskytla Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNCHR) núdzovú pomoc vo výške 9,3 milióna eur na poskytnutie cielenej podpory pre utečencov a migrantov v Grécku.

Grant, ktorý zabezpečí kontinuitu služieb na ostrovoch v prospech migrantov, finančne pokrýva rôzne činnosti, ako sú poskytovanie dopravy, ubytovanie a ďalšie pomocné služby pre prišelcov čakajúcich na premiestnenie - ochrana, tlmočenie, pomoc obetiam násilia a zneužívania na základe pohlavia a rodovej príslušnosti. Financie EÚ sú určené aj na neformálne vzdelávanie detí utečencov. Do vzdelávacej agendy patrí aj podpora novej opatrovníckej siete pre maloletých utečencov bez sprievodu dospelých.

Celková výška núdzového financovania prideleného gréckym úradom a medzinárodným organizáciám pôsobiacim v Grécku na zvládnutie migračnej agendy dosahuje v súčasnosti výšku 371,16 milióna eur. Ďalších 509,5 miliónov eur bolo pridelených Grécku v rámci národných programov na obdobie 2014-2020.

Celkovo EÚ do roku 2020 rôznymi druhmi financovania zmobilizovala pre Grécko viac ako 1,3 miliardy eur na pomoc pri riadení migrácie a ochrane vonkajších hraníc.