Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne 18 miliónov eur na pomoc civilistom na východe Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas návštevy v meste Bachmut v Doneckej oblasti to dnes uviedol eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis.

Brusel 20. februára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že poskytne Ukrajine ďalších 18 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre civilistov, postihnutých najnovším vystupňovaním napätia na východe Ukrajiny.

Počas návštevy v meste Bachmut v Doneckej oblasti to dnes uviedol eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis.

"Nedávna eskalácia násilia na východnej Ukrajine a jej vplyv na civilné obyvateľstvo sú veľmi znepokojujúce. Dnes tu v Bachmute chcem povedať Ukrajincom, že nie sú sami," vyhlásil Stylianidis.

Podľa komisára treba poskytnúť pomoc všetkým civilistom, ktorí sa v dôsledku násilností ocitli v núdzi, a to na oboch stranách frontovej línie.

"Je dôležité, aby sa pomoc dostala k všetkým zraniteľným ľuďom osobám v postihnutým oblastiach a to rýchlo, bezpečne a nestranne," zdôraznil Stylianidis.

Najnovší humanitárny balík EÚ má zaistiť obyvateľom východnej Ukrajiny naliehavú lekársku pomoc, prístrešie, pitnú vodu a základné hygienické potreby.

EÚ a jej členské štáty poskytli od vypuknutia konfliktu na východe Ukrajiny v roku 2014 už vyše 399 miliónov eur na humanitárnu pomoc a na projekty zamerané na obnovenie oblastí postihnutých konfliktom. Približne polovica tejto pomoci EÚ bola zameraná na ľudí v núdzi, ktorí sa ocitli v oblastiach mimo kontroly ukrajinských štátnych orgánov.