Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

EU poskytne Mauritánii 210 miliónov eur na boj proti migrácii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Španielske Kanárske ostrovy sa stávajú vstupným bodom pre migrantov a utečencov, ktorí sa o oblasti západnej Afriky usilujú dosiahnuť európske brehy, píše AP.

Nouakchott 9. februára (TASR) - Európska únia tento rok poskytne západoafrickej Mauritánii 210 miliónov eur na pomoc v boji proti nezákonnej migrácii. TASR správu prevzala v piatok z agentúr AP a EFE.

"EÚ a Mauritánia posilňujú spoluprácu v tejto oblasti (migrácia) vrátane správy hraníc, návratov i pomoci utečencom," uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii s mauritánskym prezidentom Muhammadom walad Ghazwáním a španielskym premiérom Pedrom Sánchezom. Prostriedky majú byť použité aj na investície v oblasti zamestnanosti či podnikania.

Predstavitelia Mauritánie pripomenuli, že ich krajina má ťažkosti s rastúcim počtom migrantov a utečencov, ktorí prichádzajú na jej hranice. Prezident Ghazwání uviedol, že v Mauritánii je 150.000 utečencov zo susednej krajiny Mali a Mauritánia sa stáva už aj cieľovou krajinou – nie len tranzitnou.

EÚ takisto tento rok zvýši na 40 miliónov eur pomoc pre Mauritániu na posilnenie bezpečnosti. "Na prípravu nového práporu na zaistenie hraníc s Mali a na boj proti terorizmu," napísala von der Leyenová na sociálnej sieti X. Títo vojaci majú posilniť hliadky na hraniciach s Mali.

"Máme mnoho spoločných cieľov ako boj proti terorizmu i úsilie zabezpečiť usporiadané a bezpečné migračné toky," uviedol Sánchez.

Španielske Kanárske ostrovy sa stávajú vstupným bodom pre migrantov a utečencov, ktorí sa o oblasti západnej Afriky usilujú dosiahnuť európske brehy, píše AP. Von der Leyenová pripomenula, že táto cesta cez Atlantický oceán patrí medzi najnebezpečnejšie.

Mnoho migrantov prichádzajúcich na Kanárske ostrovy je z Mali či Senegalu, no zvyšuje sa aj počet mladých ľudí z Mauritánie.