Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne regiónu Sahel 194 mil. eur na boj proti pandémii

Foto: detuschebank.ge

Podľa správy EK videokonferencia poskytla príležitosť opätovne potvrdiť podporu EÚ tomuto regiónu, a to aj v súvislosti s riešením pandémie nového koronavírusu a jej dôsledkov.

Brusel 29. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu pripomenula, že predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell sa v utorok zúčastnili na videokonferencii EÚ s piatimi krajinami afrického regiónu Sahel (G5 Sahel), v rámci ktorej prisľúbili vyčleniť 194 miliónov eur na pomoc tejto oblasti.

Podľa správy EK videokonferencia poskytla príležitosť opätovne potvrdiť podporu EÚ tomuto regiónu, a to aj v súvislosti s riešením pandémie nového koronavírusu a jej dôsledkov. Pri tejto príležitosti exekutíva EÚ oznámila poskytnutie ďalších 194 miliónov eur na podporu bezpečnosti, stability a odolnosti v regióne Sahel.

Nové finančné záväzky pozostávajú zo 112 miliónov eur na pomoc pri posilňovaní bezpečnostných a obranných kapacít piatich krajín Sahelu, pričom Únia trvala na dodržiavaní ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva, obnovení základných úloh štátu a poskytovania základných služieb na celom území tohto regiónu. Zostávajúcich 82 miliónov eur pomôže zintenzívniť úsilie v oblasti rozvoja a prispeje k zlepšeniu životných podmienok, odolnosti a sociálnej súdržnosti zraniteľného obyvateľstva.

"Situácia v Saheli sa neustále zhoršuje a ani pri pandémii koronavírusu nesmieme zabudnúť, aká vážna je situácia v regióne, ktorého problémy sú aj našimi výzvami. Sahel musí zostať v popredí záujmu medzinárodnej spoločnosti," opísal situáciu Borrell.

Podľa eurokomisárky pre medzinárodné partnerstvá Jutty Urpilainenovej EÚ rovnako ako Organizácia Spojených národov a Africká únia prijala výzvu skupiny G5 Sahel z 27. apríla pre medzinárodné spoločenstvo, aby regiónu pomohlo čeliť dôsledkom pandémie. Dodala, že EÚ v rámci programu Team Europe podporuje solidaritu so skupinou G5 Sahel a snaží sa zmobilizovať 449 miliónov eur na pomoc pri znižovaní zdravotných a sociálno-ekonomických vplyvov koronavírusu v tomto regióne.

Urpilainenová zdôraznila, že EÚ víta výzvu na odpustenie dlhov zo strany Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu pre najzraniteľnejšie krajiny.

Utorňajšej videokonferencii EÚ-G5 Sahel spoločne predsedali predseda Európskej rady Charles Michel a prezident Mauritánie a súčasný predseda G5 Sahel Muhammad Walad Ghazawání. Na podujatí sa zúčastnili aj prezidenti Burkiny Faso, Čadu, Mali, Nigeru a predseda Komisie Africkej únie a zástupca generálneho tajomníka OSN.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)