Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

EÚ poskytne Turecku rekordne vysokú pomoc na obnovu po zemetraseniach

Ľudia sa zhromaždili pri príležitosti prvého výročia ničivého zemetrasenia v meste Antakya na juhu Turecka v utorok 6. februára 2024. Foto: TASR/AP

Turecko tieto peniaze využije na obnovu infraštruktúry a núdzového ubytovania, ale aj na ochranu kultúrneho dedičstva krajiny.

Brusel 7. februára (TASR) - Európska únia poskytne Turecku finančnú pomoc vo výške 400 miliónov eur na obnovu krajiny po ničivých zemetraseniach spred roka. Ide o najvyššiu sumu, aký kedy EÚ poskytla kandidátskej krajine z Fondu solidarity, uviedla v stredu eurokomisárka Elisa Ferreirová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Turecko tieto peniaze využije na obnovu infraštruktúry a núdzového ubytovania, ale aj na ochranu kultúrneho dedičstva krajiny.

Juhovýchodnú časť Turecka zasiahlo vlani 6. februára najprv zemetrasenie s magnitúdou 7,7, po ktorom v ten istý deň nasledovali otrasy s magnitúdou 7,6.

Podľa tureckej vlády len na území Turecka v dôsledku týchto zemetrasení zahynulo viac ako 53.000 ľudí. V susednej Sýrii, ktorá bola zemetraseniami zasiahnutá tiež, prišlo o život asi 6800 ľudí. Zo svojich domovov boli zároveň vysídlené milióny ľudí, ktorí sa museli presťahovať do kontajnerových mestečiek.

EÚ sa krátko po týchto zemetraseniach zaviazala, že Turecku a Sýrii poskytne pomoc vo výške jednej miliardy eur. Najnovšia finančná pomoc je súčasťou tohto balíka.