Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

EÚ predĺži bezcolný dovoz agrokomodít z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Komisia sa zaviazala k posilneniu monitorovania dovozu pšenice a ďalších obilnín z Ukrajiny a zavedenia opatrení v prípade ich prudkého nárastu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 20. marca (TASR) - Európska únia dospela k predbežnej dohode o predĺžení oslobodenia dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny od cla na ďalší rok, a to do júna 2025. Predsedníctvo Rady EÚ sa na tom dohodlo s vyjednávačmi z Európskeho parlamentu (EP), informujú Rada EÚ aj EP na svojich webstránkach.

Agentúra Reuters približuje, že takéto rozhodnutie zodpovedá už januárovému návrhu Európskej komisie. Ako však už vtedy navrhovala EK, v prípade najcitlivejších výrobkov - hydiny, vajec a cukru - sa v dohode počíta s mechanizmom tzv. záchrannej brzdy, ktorý by stabilizoval dovoz na úrovni priemerného objemu ich dovozu v rokoch 2022 a 2023.

Ak by teda dovoz týchto výrobkov presiahol uvedené objemy, opätovne by sa na ne zaviedli clá. EÚ teraz navyše k takýmto tovarom zaradila aj ovos, kukuricu, krúpy a med.

Komisia sa okrem toho zaviazala k posilneniu monitorovania dovozu pšenice a ďalších obilnín z Ukrajiny a zavedenia opatrení v prípade ich prudkého nárastu.

Vyjednávači z EP na rokovaniach tiež dosiahli, že Komisia bude konať do 14 dní namiesto pôvodných 21 dní, ak sa dosiahnu úrovne potrebné pre zavedenie zmienených tzv. ochranných opatrení.