Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ predĺži ekonomické sankcie voči Rusku do januára 2017

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je údajné angažovanie sa Ruska v konflikte na Ukrajine. Tieto sankcie však majú silný vplyv na ruskú ekonomiku.

Brusel 1. júla (TASR) - Európska únia dnes oficiálne predĺžila balík ekonomických sankcií proti Rusku o šesť mesiacov, do 31. januára 2017. V oficiálnom komuniké to uviedla Rada Európskej únie.

Ide o súbor reštriktívnych opatrení, na ktorých sa členské krajiny EÚ dohodli v lete 2014 kvôli údajnému angažovaniu sa Ruska v konflikte na Ukrajine, uviedla tlačová agentúra Reuters.

"Po vyhodnotení plnenia dohôd z Minska Rada EÚ rozhodla o predĺžení sankcií o ďalších šesť mesiacov, do 31. januára 2017," uvádza sa v tlačovej správe rady, odkazujúcej na mierové dohody z Minska uzavreté vo februári 2015.

Sankcie, ktorých platnosť mala vypršať koncom júla, postihujú najmä ruské banky a ropné spoločnosti, ale aj obranný sektor Ruskej federácie. Tieto sankcie majú silný vplyv na ruskú ekonomiku. Ruská strana v reakcii na reštriktívne opatrenia Bruselu zaviedla embargo na dovoz potravín z EÚ. Rusko aj naďalej popiera poskytovanie akejkoľvek podpory pre proruských povstalcov na východe Ukrajiny, ktoré bojujú proti vládnym silám z Kyjeva.