Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

EÚ predĺžila sankcie voči líbyjským politikom vzdorujúcim novej vláde

Na archívnej snímke líbyjský vodca Muammar Kaddáfí Foto: TASR/AP

Líbya mala od roku 2014 dva súperiace parlamenty a dve vlády, čo bolo dôsledkom chaosu.

Brusel 30. septembra (TASR) - Rada EÚ rozhodla o predĺžení sankcií voči trom líbyjským politikom, ktorí vo svojej krajine blokujú činnosť novovytvorenej centrálnej vlády. Sankcie v podobe zákazu cestovať do EÚ a zmrazenia majetku budú "vzhľadom na vážnosť situácie" platiť ďalších šesť mesiacov, oznámila dnes Rada na svojich webových stránkach.

Opatrenia prijaté 1. apríla sa vzťahujú na predsedu medzinárodne uznávaného líbyjského parlamentu Akílu Sáliha, predsedu neuznávaného parlamentu Núrího abú Sahmajna a šéfa neuznávanej vlády Chalífu Kuwajla. Rada EÚ ich pridala na zoznam sankcionovaných osôb, keďže "maria plnenie" politickej dohody zo 17. decembra 2015 o vytvorení tzv. vlády národnej jednoty.

"Rada je naďalej znepokojená situáciou v Líbyi a obzvlášť činmi, ktoré ohrozujú mier, bezpečnosť alebo stabilitu tejto krajiny a ktoré blokujú alebo podrývajú snahy o úspešné zavŕšenie politického prechodu," uvádza sa vo zverejnenom vyhlásení.

Líbya mala od roku 2014 dva súperiace parlamenty a dve vlády, čo bolo dôsledkom chaosu, ktorý túto krajinu zachvátil po povstaní proti dlhoročnému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu v období tzv. arabskej jari. Vrátenie situácie do normálu sa očakáva od nového vedenia v Tripolise, vytvoreného na základe uvedenej dohody, ktorú sprostredkovala OSN.