Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Brusel predĺžil sankcie voči narušiteľom celistvosti Ukrajiny

Na snímke tanky ukrajinskej armády. Foto: TASR/AP

Sankcie sa týkajú desiatok osôb a entít, ktorí majú zmrazené aktíva a zákaz cestovania do EÚ. Členské štáty dospeli záveru, že v aktuálnej situácii nie je zmena sankčného režimu opodstatnená.

Brusel 13. marca (TASR) - Predstavitelia členských štátov EÚ rozhodli dnes o polročnom predĺžení sankcií za konanie proti územnej celistvosti Ukrajiny. Sankcie sa týkajú desiatok osôb a entít, ktorí majú zmrazené aktíva a zákaz cestovania do EÚ.

Členské štáty dospeli záveru, že v aktuálnej situácii nie je zmena sankčného režimu opodstatnená. Sankcie predĺžili o pol roka do septembra 2017. Počet osôb na sankčnom zozname klesol na 150, keďže dve osoby medzičasom zomreli. Opatrenia sa okrem fyzických osôb týkajú 37 subjektov.

Uvedené sankcie Únia prijala v marci 2014 a naposledy boli predĺžené v septembri 2016.

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine EÚ uvalila ekonomické sankcie voči určitým sektorom ruského hospodárstva, ktoré sú v súčasnosti platné do 31. júla 2017.

Ďalšie sankcie Únia uplatňuje voči Krymu a Sevastopolu. Zakázala investovanie a poskytovanie služieb cestovného ruchu na polostrove, dovoz tovaru z Krymu a naopak tiež vývoz kľúčového tovaru pre určité odvetvia vrátane vybavenia na vyhľadávanie, prieskum a ťažbu ropy, zemného plynu a nerastných surovín na polostrov. Tieto reštrikcie sú v súčasnosti platné do 23. júna 2017.