Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

EÚ predstavila akčný plán boja proti financovaniu terorizmu

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans. Foto: TASR/AP

V akčnom pláne Európskej komisie sa uvádza zoznam konkrétnych opatrení, ktoré komisia okamžite zavedie do praxe.

Brusel/Štrasburg 2. februára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu predstavila akčný plán na posilnenie boja proti financovaniu terorizmu.

Komisia pripomenula, že nedávne teroristické útoky v krajinách EÚ i mimo nej sú dôkazom potreby silnej a koordinovanej európskej reakcie v rámci boja proti terorizmu.

Európsky program v oblasti bezpečnosti obsahuje viacero oblastí na zlepšenie boja proti financovaniu terorizmu. Dnes zverejnený akčný plán ponúka silnú a rýchlu reakciu na súčasné výzvy, v rámci ktorej sa opiera o existujúce pravidlá EÚ a podľa potreby ich dopĺňa.

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans pri prezentácii akčného plánu vyhlásil, že teroristov treba odrezať od zdrojov, ktoré využívajú na páchanie svojich zločinov.

"Odhaľovaním a narúšaním financovania teroristických sietí môžeme znížiť ich možnosti cestovať, nakupovať zbrane a výbušniny, plánovať útoky a šíriť nenávisť a strach na internete," uviedol. Spresnil, že EK v nadchádzajúcich mesiacoch vykoná aktualizáciu a prípravu pravidiel a nástrojov EÚ, aby riešila nové bezpečnostné hrozby a pomohla vnútroštátnym orgánom zintenzívniť boj proti financovaniu terorizmu.

Podpredseda EK zodpovedný za euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis upozornil, že akčný plán má za cieľ pohotovo zakročiť proti financovaniu terorizmu, pričom EÚ začne s jeho realizáciou už v najbližších mesiacoch.

"Predložíme nové legislatívne návrhy. Musíme teroristov odrezať od finančných prostriedkov, príslušným orgánom umožniť lepšie sledovanie finančných tokov, aby sme zabránili zničujúcim útokom, k akým došlo minulý rok v Paríži, a zabezpečiť, aby sa pranie špinavých peňazí a financovanie terorizmu trestalo vo všetkých členských štátoch," opísal Dombrovskis chystané kroky. Pripomenul, že zároveň treba zlepšiť dohľad nad početnými finančnými prostriedkami, ktoré používajú teroristi – od hotovosti a kultúrnych artefaktov až po používanie virtuálnej meny a anonymných predplatených kariet. Zároveň však tieto opatrenia nesmú vytvárať zbytočné prekážky fungovania platobných systémov a finančných trhov pre bežných občanov EÚ, ktorí dodržiavajú zákony.

Akčný plán EÚ bude zameraný na dve hlavné oblasti: na sledovanie teroristov prostredníctvom finančných pohybov a zabránenie presunu ich finančných prostriedkov a iných aktív a na prerušenie zdrojov príjmov, ktoré využívajú teroristické organizácie, najmä zameraním sa na ich schopnosť vôbec získavať finančné prostriedky.

Komisia pripomenula, že hlavným zdrojom príjmov teroristických organizácií je nedovolené obchodovanie s tovarom z okupovaných území vrátane obchodu s tovarom kultúrneho charakteru a nezákonného obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi. Ďalším zdrojom je aj obchodovanie s legálnym tovarom. Komisia sa rozhodla poskytnúť krajinám Blízkeho východu a severnej Afriky technickú pomoc na boj proti obchodovaniu s kultúrnymi objektmi a podporiť tretie krajiny pri dodržiavaní rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN v tejto oblasti. Podporu na zlepšenie boja proti financovaniu terorizmu získajú aj krajiny na Blízkom východe, v severnej Afrike a v juhovýchodnej Ázii.

Komisia v roku 2017 predloží legislatívny návrh na posilnenie právomocí colných orgánov s cieľom bojovať proti financovaniu terorizmu prostredníctvom obchodu s tovarom, napríklad bojom proti nelegálnym ziskom nadobudnutým predstieraním obchodných transakcií, nesprávnym opisom hodnoty tovaru a fiktívnou fakturáciou. Ďalší návrh bude zameraný na nezákonné obchodovanie s tovarom kultúrnej hodnoty.

V akčnom pláne EK sa uvádza zoznam konkrétnych opatrení, ktoré komisia okamžite zavedie do praxe. Ďalšie budú nasledovať v najbližších mesiacoch, avšak všetky navrhované opatrenia, by sa mali vykonať do konca roka 2017.