Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ: Prepustenie aktivistov v Turecku je povzbudzujúce

Ľudskoprávni aktivisti protestujú s transparentom pred súdom v Istanbule 25. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Súd v Istanbule v stredu na úvod procesu s 11 ľudskoprávnymi aktivistami obvinenými z členstva v teroristických skupinách prekvapujúco nariadil prepustenie ôsmich z nich z vyšetrovacej väzby.

Brusel/Berlín 26. októbra (TASR) - Európska únia označila vo štvrtok prepustenie dvoch európskych aktivistov za ľudské práva v Turecku za "povzbudzujúcu správu". Avšak dodala, že "treba urobiť ďalšie pozitívne kroky, aby boli v spomínanej krajine zachované základné práva a slobody". Nemeckí predstavitelia tiež privítali rozhodnutie istanbulského súdu prepustiť nemeckého ľudskoprávneho aktivistu Petra Steudtnera a siedmich ďalších aktivistov, čo môže byť predzvesťou začiatku zlepšovania vzťahov medzi Nemeckom a Tureckom.

EÚ vo vyhlásení poukázala na pokračujúce "vyšetrovania a súdne procesy s mnohými novinármi, vedcami, ochrancami ľudských práv a ďalšími aktivistami za občianske práva" a označila ich za oblasti, kde je potrebná ďalšia práca a ďalšie zlepšenie.

Únia podľa tlačovej agentúry DPA vyzvala Turecko na "urýchlené riešenie na základe princípu prezumpcie neviny a na využívanie vyšetrovacej väzby v súlade s Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv".

Súd v Istanbule v stredu na úvod procesu s 11 ľudskoprávnymi aktivistami obvinenými z členstva v teroristických skupinách a napomáhania týmto skupinám prekvapujúco nariadil prepustenie ôsmich z nich z vyšetrovacej väzby.

Na slobodu sa tak v priebehu noci dostala aj riaditeľka tureckej pobočky organizácie Amnesty International Idil Eserová, nemecký ľudskoprávny aktivista Steudtner a švédsky IT špecialista Ali Gharavi.

Právnik Steudtnera a Gharaviho uviedol, že obaja môžu po prepustení opustiť územie Turecka.

Vo väzbe naďalej zostáva Taner Kilič, predseda správnej rady Amnesty International Turecko, ktorého zadržali o niekoľko týždňov skôr ako ostatných aktivistov. Kilič je obvinený okrem iného z členstva v zakázanom hnutí moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorý mal zosnovať vlaňajší neúspešný pokus o prevrat v Turecku.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas vo štvrtok uviedol, prepustenie Steudtnera je "povzbudzujúcim signálom" a môže znamenať začiatok v zlepšovaní vzťahov medzi Nemeckom a Tureckom.

Avšak minister dodal, že "musia byť prepustení aj zvyšní nemeckí občania, ktorí sú vo väzbe neoprávnene alebo bez obvinenia".

Po nevydarenom vlaňajšom prevrate v Turecku zatkli niekoľko ďalších Nemcov, vrátane novinára Deniza Yücela.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel podľa agentúry AP povedal, že Nemecko bude ďalej bojovať za prepustenie ich všetkých, ale prepustenie Steudtnera v stredu večer takisto označil za "prvý náznak, že vzťahy sa zlepšujú".

Gabriel pre magazín Der Spiegel uviedol, že prepustenie Steudtnera pomohol vyrokovať bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder.