Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

EÚ: Pri dopravných nehodách zahynulo vlani 26.000 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR

Európska únia plánovala v rokoch 2010-2020 znížiť počet smrteľných dopravných nehôd na polovicu, zatiaľ sa jej však tento stanovený cieľ napĺňať veľmi nedarí.


Brusel 31. marca (TASR) - Približne 26.000 ľudí zahynulo v roku 2015 pri dopravných nehodách v členských štátoch Európskej únie. Úmrtí na cestách tak bolo o niečo viac než rok predtým, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Európsku komisiu (EK).

Európska únia plánovala v rokoch 2010-2020 znížiť počet smrteľných dopravných nehôd na polovicu, zatiaľ sa jej však tento stanovený cieľ napĺňať veľmi nedarí. "V predošlých desaťročiach sa nám podarilo dosiahnuť pôsobivé výsledky v znižovaní úmrtí na cestách, súčasná stagnácia je však alarmujúca," povedala eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová.

Bezpečnostné opatrenia na cestách si však zväčša určujú samotné členské štáty alebo jednotlivé regióny a EK má pri ich stanovovaní len malé kompetencie, pripomenula DPA.

Počet smrteľných dopravných nehôd bol podľa dnešnej správy EK vlani o jedno percento vyšší než v predošlom roku. Oproti roku 2010, kedy na cestách zahynulo 31.500 ľudí, sa však členským štátom EÚ podarilo dosiahnuť 17-percentný pokles v počte smrteľných nehôd.

Údaje o počte úmrtí na cestách, ku ktorým došlo v minulom roku, sa v jednotlivých členských krajinách výrazne líšia. Najviac smrteľných nehôd zaznamenali v Bulharsku, Rumunsku a Lotyšsku, kde na jeden milión obyvateľov pripadlo až 90 takýchto úmrtí.

Na opačnej strane rebríčka - a teda s najnižším počtom úmrtí na cestách - sa za vlaňajšok ocitli Malta, Švédsko, Holandsko a Veľká Británia, kde na milión obyvateľov pripadlo menej než 30 takýchto incidentov.

Priemer za celú EÚ predstavoval v minulom roku 51,5 úmrtí na milión obyvateľov. Slovensko sa s údajom 51 úmrtí ocitlo len tesne pod ním. Susedná Česká republika dopadla výrazne horšie, keďže tam pripadlo na milión obyvateľov až 70 úmrtí na cestách.

Po prvýkrát EK zozbierala aj údaje o počte ľudí, ktorí sa pri dopravných nehodách vážne zranili - tých bolo vlani 135.000. Väčšinu z nich predstavovali chodci, cyklisti, ako aj ďalší "zraniteľní" účastníci cestnej premávky, uvádza sa v správe EK.

Náklady v súvislosti s materiálnymi škodami a vynaloženou zdravotnou starostlivosťou pri smrteľných nehodách a tiež tých, pri ktorých došlo k vážnym zraneniam, vyčíslila EK na 100 miliárd eur.