Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

EÚ pridala na sankčný zoznam ruskú spoločnosť Alrosa ťažiacu diamanty

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Členské štáty EÚ schválili dvanásty balík sankcií proti Rusku za vedenie vojny proti Ukrajine ešte 18. decembra.

Brusel/Moskva 3. januára (TASR) — Európska únia pridala na sankčný zoznam ruskú spoločnosť Alrosa, ktorá je najväčším producentom diamantov na svete, ako aj jej šéfa Pavla Marinyčeva. Podľa EÚ ich konanie ohrozuje územnú celistvosť, suverenitu a nezávislosť Ukrajiny. S odvolaním sa na vyhlásenie šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella o tom v stredu informovala agentúra Reuters.

"V súlade so zákazom dovozu diamantov, ktorý sme zaviedli v 12. balíku sankcií, dnes EÚ zaradila (na sankčný zoznam) spoločnosť Alrosa a jej generálneho riaditeľa," napísal Borrell na sociálnej sieti X.

Členské štáty EÚ schválili dvanásty balík sankcií proti Rusku za vedenie vojny proti Ukrajine ešte 18. decembra. Začiatkom roku 2024 začali platiť obmedzenia dovozu prírodných aj syntetických diamantov, ako aj šperkov z Ruska. Od septembra sa obmedzí aj dovoz ruských diamantov spracovaných v tretích krajinách.

Rada EÚ zdôvodnila zaradenie spoločnosti Alrosa na sankčný zoznam tým, že je najväčšou spoločnosťou na svete, ktorá ťaží diamanty, je vo vlastníctve ruského štátu a zabezpečuje viac ako 90 percent celkovej ruskej produkcie diamantov. "Je teda dôležitou súčasťou hospodárskeho sektora, ktorý poskytuje ruskej vláde značné príjmy," uviedla Rada EÚ vo vyhlásení.

K rozhodnutiu EÚ sa pridali aj krajiny G7 ((USA, Kanada, Nemecko, UK, Francúzsko, Taliansko a Japonsko) — od 1. januára 2024 nesmú dovážať nepriemyselné prírodné látky z Ruska, diamanty, umelé diamanty a šperky obsahujúce diamanty.