Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

EÚ pridala na sankčný zoznam guvernéra vymenovaného Putinom

Na snímke ruský prezident Vladimír Putin (uprostred). Foto: TASR/AP

Dmitrij Ovsiannikov bol na zoznam zaradený až po oficiálnom zverejnení jeho mena v Úradnom vestníku EÚ a to 21. novembra.

Brusel 21. novembra (TASR) - Ministri členských štátov EÚ (Rada) v utorok v Bruseli rozhodli o tom, že na zoznam osôb sankcionovaných kvôli ohrozeniu územnej celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny pribudne guvernér Sevastopola Dmitrij Ovsiannikov.

Reštriktívne opatrenia Bruselu majú podobu zmrazenia aktív na území Únie a zákazu vycestovania do členských krajín EÚ. Ovsiannikov bol na zoznam zaradený až po oficiálnom zverejnení jeho mena v Úradnom vestníku EÚ (21. novembra).

Agentúra AP pripomína, že Ovsiannikov bol za guvernéra Sevastopola - ktorý je sídlom ruskej čiernomorskej flotily - vymenovaný v roku 2016 ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Podľa stanoviska EÚ sa usiluje o "hlbšie začlenenie nelegálne pripojeného Krymského polostrova do Ruskej federácie."

Sankčný zoznam, na ktorom sa nachádza už 150 osôb a 38 právnických subjektov, bol naposledy predĺžený 14 septembra tohto roku o ďalších šesť mesiacov - do 15. marca 2018.

Ďalšie sankcie EÚ prijaté v súvislosti s krízou na Ukrajine zahŕňajú ekonomické sankcie zamerané na konkrétne sektory ruského hospodárstva (platné do 31. januára 2018) a reštriktívne opatrenia obmedzené na územie Krymu a Sevastopola (platné do 23. júna 2018).