Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ prijala plán na boj proti organizovanému zločinu a drogám

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Plán eurokomisie obsahuje 17 opatrení v štyroch prioritných oblastiach.

Brusel 18. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) v stredu prijala plán EÚ na zintenzívnenie boja proti obchodovaniu s drogami a zločineckým sieťam, ktorý vychádza z doteraz predložených legislatívnych a operačných iniciatív. Informuje o tom spravodajca TASR.

Plán eurokomisie obsahuje 17 opatrení v štyroch prioritných oblastiach.

Vznik Európskej aliancie prístavov má napríklad zvýšiť odolnosť prístavov proti prenikaniu zločineckých sietí posilnením práce colných orgánov, orgánov presadzovania práva, verejných a súkromných aktérov v prístavoch v celej EÚ.

K rozkladaniu zločineckých sietí má prispieť uľahčenie finančných a digitálnych vyšetrovaní, mapovanie najväčších zločineckých sietí, posilnenie spolupráce medzi špeciálnymi prokurátormi a sudcami a využívanie Schengenského informačného systému.

Opatrenia na predchádzanie organizovanej trestnej činnosti sa týkajú výmeny najlepších postupov a usmernení medzi členskými štátmi s cieľom zabrániť infiltrácii týchto skupín do spoločnosti a legálnej ekonomiky, zabrániť zločineckým skupinám v nábore mladých ľudí, zlepšiť verejnú bezpečnosť a zdravie a obmedziť prístup k drogovým prekurzorom.

Spolupráca s medzinárodnými partnermi má pomôcť riešiť tieto globálne hrozby posilnením výmeny informácií a spoločných operácií na hlavných trasách obchodovania s drogami a posilnením presadzovania práva a justičnej spolupráce s krajinami, ktoré nie sú členmi EÚ.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)