Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Británia požaduje zmeny zakladajúcich zmlúv EÚ, hrozí odchodom

Philip Hammond Foto: TASR/AP

Premiér David Cameron odcestoval dnes na dvojdňovú cestu po európskych metropolách.

Londýn 28. mája (TASR) - Spojené kráľovstvo požaduje, aby Európska únia súhlasila so zmenami svojich zakladajúcich zmlúv v rámci úsilia Londýna dohodnúť nové vzťahy s EÚ. Povedal to dnes britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.

Podľa jeho slov Londýn potrebuje dosiahnuť podstatnú dohodu, aby mohol presviedčať voličov, že majú v plánovanom referende hlasovať za zotrvanie Británie v únii.

"Ak s nami nebudú naši partneri súhlasiť a nebudú s nami spolupracovať na splnení tohto balíčka (opatrení), potom nič nevylučujeme," povedal Hammond v rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Premiér David Cameron odcestoval dnes na dvojdňovú cestu po európskych metropolách v snahe získať podporu pre svoje úsilie o reformu EÚ.

Cameron sa dnes v Haagu stretne s holandským kolegom Markom Ruttem a v Paríži s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, v piatok sa presunie do Varšavy a Berlína, kde bude o reforme EÚ hovoriť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou.

Cameron sa zaviazal zmeniť vzťahy Británie s EÚ a získať od Bruselu späť niektoré právomoci, kým umožní Britom hlasovať o tom, či chcú zostať v EÚ alebo úniu opustiť.