Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nové sankcie možno postihnú aj ruského ministra obrany

Na archívnej snímke z 15. novembra 2013 ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Ďalší balík sankcií by mohol byť prijatý už v piatok (5.9).

Brusel 2. septembra (TASR) - Niektoré členské krajiny Európskej únie navrhujú zaradenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgu na existujúci zoznam osôb postihnutých sankciami. Uviedli dnes nemenované diplomatické zdroje z prostredia EÚ.

Nastávajúca šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová dnes v Bruseli uviedla, že Európska komisia pracuje na projekte rozšírenia sankcií voči Moskve v súvislosti s prítomnosťou ruských vojakov a zbraní na východe Ukrajiny. Ďalší balík sankcií by mohol byť prijatý už v piatok (5.9).

Nové sankcie by mali na "čierny zoznam" osôb, ktoré majú zákaz vstupu do EÚ a zmrazené aktíva v rámci Európy, pridať aj meno ruského ministra obrany.

Návrhy pripravovaných reštriktívnych opatrení sa údajne týkajú aj obmedzení účasti Ruskej federácie na kultúrnych, ekonomických a športových udalostiach v EÚ.

Brusel chce nový balík sankcií koordinovať so skupinou G7, kde okrem štyroch členských krajín únie - Británia, Francúzsko, Nemecko a Taliansko - patria aj USA, Kanada a Japonsko.