Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Lídri EÚ dali Moskve ultimátum s podmienkami, inak hrozia nové sankcie

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso (vľavo) sa rozpráva s predsedom Rady EÚ Hermanom Van Rompuyom počas ich príchodu na rokovanie druhého dňa summitu EÚ v Bruseli 27. júna 2014. Foto: TASR/AP

Lídrí EÚ vo vyhlásení zdôraznili, že sa môžu kedykoľvek znovu stretnúť a rozhodnúť o ďalších významných reštriktívnych opatreniach.

Brusel 27. júna (TASR) - Hlavy štátov a vlád EÚ prijali dnes na summite EÚ ultimátum týkajúce sa upokojenia situácie na Ukrajine.

Obsahuje štyri požiadavky, ktoré má Rusko splniť do 30. júna, v opačnom prípade nie sú vylúčené ďalšie sankcie zo strany Európskej únie, informovala agentúra DPA.

Prvou z podmienok je začatie "zásadných" politických rokovaní o implementácii mierového plánu navrhnutého ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. EÚ ďalej žiada dohodu o mechanizme kontroly dodržiavania prímeria a monitorovania hraníc a hraničných priechodov Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Treťou podmienkou je stiahnutie separatistov z troch hraničných priechodov (Izvaryne, Dolžanskij, Červonopartizansk) a ich opätovné odovzdanie ukrajinským úradom. Poslednou podmienkou je prepustenie všetkých rukojemníkov, vrátane pozorovateľov OBSE, zadržiavaných proruskými separatistami.

Lídrí EÚ vo vyhlásení zdôraznili, že sa môžu "kedykoľvek znovu stretnúť a rozhodnúť o ďalších významných reštriktívnych opatreniach".

Ukrajinský prezident v rámci bruselského stretnutia s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou uviedol, že navrhol predĺženie dočasného prímeria na východe Ukrajiny o ďalších 72 hodín (do pondelka). Prímerie malo pôvodne vypršať dnes večer o 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ).