Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ dala Rusku týždňové ultimátum a pohrozila ďalšími sankciami

Proruský rebel Foto: TASR/AP

Šéfovia štátov či vlád 28-členného bloku dali Európskej komisii za úlohu vypracovať do týždňa návrhy nových ruských sankcií.

Brusel 31. augusta (TASR) - Európska únia dala Rusku ultimátum, do týždňa musí obmedziť svoje zasahovanie na Ukrajine alebo bude čeliť ďalším ekonomickým sankciám.

Predseda osobitného summitu EÚ Herman Van Rompuy dnes v skorých ranných hodinách na tlačovej konferencii povedal, že šéfovia štátov či vlád 28-členného bloku dali Európskej komisii za úlohu vypracovať do týždňa návrhy nových ruských sankcií.

"Všetci sme si plne vedomí toho, že musíme konať rýchlo," citovala Van Rompuya agentúra Associated Press.

Dodala, že šéfovia štátov či vlád v obave z ekonomických strát nerozhodli o sprísnení sankcií voči Rusku, ktoré je tretím najväčším obchodným partnerom EÚ a jedným z najväčších dodávateľov ropy a plynu do únie.

Podľa agentúry Reuters nie je jasné, odkedy by mohli platiť nové sankcie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala reportérom v Bruseli, že EÚ uvalí na Rusko nové sankcie, ak sa nezmení situácia na Ukrajine alebo ak sa zhorší.

Boje medzi armádou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny si doteraz, podľa OSN, vyžiadali 2600 životov. Podľa odhadov NATO sa na Ukrajine nachádza najmenej tisíc ruských vojakov, čo Moskva popiera.

USA privítali rozhodnutie EÚ pripraviť ďalšie sankcie voči Rusku

Foto: TASR/AP
Spojené štáty americké pochválili sobotňajšie rozhodnutie summitu Európskej únie zvážiť ďalšie sankcie voči Rusku pre jeho údajnú inváziu na Ukrajinu.

"Vítame dnešný konsenzus Európskej rady ukázať silnú podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny a pripraviť ďalšie sankcie na zváženie v nadchádzajúcich dňoch," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Caitlin Haydenová.

Informovala, že USA spolupracujú s Európskou úniou a ďalšími partnermi na príprave prísnejších sankcií voči Rusku.

Šéfovia štátov či vlád členských krajín EÚ v sobotu v noci poverili Európsku komisiu, aby urýchlene pripravila prísnejšie ekonomické sankcie voči Rusku, ktoré by mohli byť schválené do týždňa.

Premiér Robert Fico si v mene vlády vyhradil právo odmietnuť niektoré sankcie, ktoré by poškodzovali národné záujmy SR s tým, že podobný názor má aj český premiér Bohuslav Sobotka. Radiožurnál Českého rozhlasu informoval, že aj maďarský premiér sa vyslovil v tomto zmysle.

Agentúra Associated Press napísala, že agresívne správanie sa Ruska voči Ukrajine bude kľúčovým bodom programu summitu NATO na budúci týždeň vo Walese, na ktorom sa zúčastní prezident USA Barack Obama.