Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

EÚ s Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov bojujú proti podvýžive

Bill Gates, archívne foto. Foto: TASR/AP

EÚ v snahe dodržiavať svoje záväzky v tejto oblasti dnes odobrila uvoľnenie 23,5 milióna eur. Táto suma pôjde na podporu novej inovatívnej iniciatívy Národné informačné platformy pre výživu (NIPN).

Brusel 3. júna (TASR) - Európska komisia (EK) dnes v rámci prebiehajúceho európskeho fóra o celosvetovom rozvoji a spolupráci predstavila hlavné partnerstvo s Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov a oznámila uvoľnenie nových finančných prostriedkov na riešenie globálnej výzvy podvýživy.

Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica v rámci fóra s názvom Európske rozvojové dni (ERD) v Bruseli potvrdil záväzok EÚ podporovať partnerské krajiny v ich snahe znižovať počet detí, ktoré sú chronicky podvyživené. Ide o zámer znížiť počet chronicky podvyživených detí vo svete na najmenej sedem miliónov do roku 2025.

EÚ v snahe dodržiavať svoje záväzky v tejto oblasti dnes odobrila uvoľnenie 23,5 milióna eur. Táto suma pôjde na podporu novej inovatívnej iniciatívy Národné informačné platformy pre výživu (NIPN).

Táto iniciatíva bude podľa EK významným krokom vpred pri poskytovaní nástrojov partnerským krajinám na lepšie monitorovanie pokroku v oblasti znižovania podvýživy. Cieľom je zlepšiť informácie a analýzy o výžive a umožniť partnerským krajinám rozvíjať dobre informovanú a účinnú vnútroštátnu politiku výživy. Zainteresovaným stranám umožní koordinovať a zladiť ich podporu s národnými politikami dotknutých štátov. Na začiatok pôjde o projekt platný v šiestich krajinách - Bangladéši, Burundi, Etiópii, Keni, Laose a Nigeri.

Komisár Mimica pripomenul, že EÚ sa zaviazala poskytnúť do roku 2020 sumu 3,5 miliardy eur na podporu akcií pre zlepšenie výživy vo svete.

Hlavným cieľom nového partnerstva EÚ s Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov, ktoré bolo uzavreté dnes, je spojiť sily pre vytvorenie Národných informačných platforiem pre výživu. Nadácia podporí NIPN sumou 500.000 amerických dolárov a Spojené kráľovstvo prostredníctvom Oddelenia pre medzinárodný rozvoj vyčlení na tento účel 6,4 milióna britských libier.