Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ sa pripravuje zrušiť protiiránske sankcie v súlade s dohodou

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano. Foto: TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu musí ešte pred zrušením sankcií oficiálne potvrdiť, že Irán splnil čo mal a obmedzil svoje jadrové aktivity.

Brusel/Washington 15. januára (TASR) - Európska únia sa dnes pripravuje zrušiť ekonomické sankcie uvalené na Irán v očakávaní, že 13-ročný spor s Teheránom o jeho jadrové ambície sa skončí potvrdením plnenia príslušnej dohody z júla minulého roka.

V dohode so šiestimi svetovými veľmocami sa Irán zaviazal výrazne obmedziť svoje jadrové aktivity výmenou za zrušenie reštriktívnych opatrení zo strany EÚ a USA, ktoré vážne poškodzovali jeho ekonomiku.

Teherán teraz čaká na potvrdenie, že splnil všetky požadované kroky, čo sa očakáva v najbližších dňoch. Presný termín a miesto slávnostného oznámenia neboli dnes popoludní ešte stanovené.

Diplomatické zdroje EÚ agentúre DPA povedali, že od dnešného rána je v Bruseli pripravený právnický dokument, ktorý spustí proces odvolania sankcií. Platnosť nadobudne po zverejnení v úradnom vestníku EÚ, keď bude potvrdené, že Irán plní svoju časť dohody.

Uvedený dokument v záujme urýchlenia jeho schválenia podpísali dnes v predstihu zástupcovia všetkých členských krajín EÚ okrem Holandska ako krajiny predsedajúcej Rade ministrov. Rušenie sankcií sa tak bude môcť začať doplnením holandského podpisu po vydaní príslušného pokynu.

Doterajšie sankcie zo strany EÚ okrem iného obmedzovali možnosti Iránu exportovať ropu a plyn.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) musí ešte pred zrušením sankcií, ktoré je zakotvené v júlovej dohode, oficiálne potvrdiť, že Irán splnil čo mal a obmedzil svoje jadrové aktivity. Diplomati očakávali, že by toto potvrdenie mohlo prísť dnes alebo v najbližších dňoch.

Po tom, ako dá MAAE "zelenú", budú sankcie zo strany EÚ, USA a OSN rýchlo zrušené v súlade s dohodou, ktorú Irán uzavrel s USA, Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Čínou.

Americký Biely dom sa dnes vyjadril, že Irán urobil významný pokrok pri uplatňovaní spomínanej dohody, ale jeho kroky musia byť nezávisle overené. "Chceme sa ubezpečiť, že nikde nič neskrátili," citovala agentúra Reuters hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta. Dodal, že toto potvrdenie očakávajú USA od MAAE.