Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ sa rozhodla nevyslať pozorovateľov na voľby v Konžskej republike

Denis Sassou-Nguesso Foto: TASR/AP

Dlhoročný prezident Konžskej republiky Denis Sassou-Nguesso sa uchádza o ďalší mandát hlavy štátu vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 20. marca.

Brazzaville 22. februára (TASR) - Európska únia nevyšle svojich pozorovateľov na marcové prezidentské voľby v Konžskej republike. Ako dôvod tohto kroku EÚ uviedla pochybnosti o skutočne demokratickom priebehu hlasovania. Blok to zverejnil v nedeľňajšom vyhlásení, z ktorého v noci nadnes citovala agentúra AP.

Dlhoročný prezident Konžskej republiky Denis Sassou-Nguesso sa uchádza o ďalší mandát hlavy štátu vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 20. marca. Obyvatelia v októbrovom referende totiž odobrili ústavné zmeny týkajúce sa vekového obmedzenia, ako aj počtu funkčných období, čo by ho inak vylúčilo zo súboja o prezidentské kreslo.

Sassou-Nguesso stál na čele krajiny v rokoch 1979-92, k moci sa vrátil v roku 1997.

V stanovisku EÚ sa uvádza, že nedávne volebné reformy vrátane vytvorenia novej volebnej komisie nie sú postačujúce na zabezpečenie transparentnosti a inkluzívnosti prezidentských volieb v krajine. Hovorca konžskej vlády uviedol, že EÚ má síce právo nevyslať pozorovateľov, nebude však môcť následne hodnotiť výsledky plebiscitu.