Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

EÚ sa vo štvrtok nedohodla s Britániou, možná dohoda dnes poobede

Britský premiér David Cameron (vľavo) a predseda Európskej rady Donald Tusk v rozhovore počas bilaterálneho rokovania pred summitom EÚ v Bruseli 18. februára 2016 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Cameron potrebuje takú dohodu, s ktorou by mohol v Británii presviedčať voličov, že EÚ urobila dostatočné ústupky na to, aby malo zmysel zostávať jej členom.

Brusel 19. februára (TASR) - Rokovania európskych lídrov v Bruseli o reforme vzťahov medzi Britániou a zvyškom Európskej únie pokračujú druhým dňom v snahe dospieť ku konečnej dohode, ktorá by uspokojila britského premiéra Davida Camerona aj ostatné členské štáty únie.

Premiéri a prezidenti otvorili dnes o 11.00 h druhé kolo rokovaní po tom, ako počas uplynulej noci prebehla séria rokovaní medzi lídrami krajín majúcich výhrady k niektorým britským požiadavkám, predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Dnešnú sériu bilaterálnych rokovaní otvára český premiér Bohuslav Sobotka, ktorý má mandát rokovať v mene krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Počas noci právni experti priebežne prispôsobovali znenie dokumentu o vzťahoch s Britániou, na ktorom by sa dnes mali všetci premiéri a prezidenti dohodnúť, aby túto tému nemuseli odsunúť na prípadný ďalší krízový summit EÚ. Podľa diplomatických zdrojov bude návrh nového dokumentu predložený až poobede, lebo aj napriek dosiahnutiu určitého pokroku počas nočných rokovaní dohoda stále ešte nie je "na spadnutie".

Cameron potrebuje takú dohodu, s ktorou by mohol v Británii presviedčať voličov pred referendom, že EÚ urobila dostatočné ústupky na to, aby malo zmysel zostávať jej členom, a teda vyhnúť sa tzv. brexitu.

Na druhej strane členské štáty nie sú ochotné ustupovať v otázke základných hodnôt a slobôd, kam patrí aj sloboda voľného pohybu s možnosťou pracovať v inom členskom štáte a využívať rovnaké sociálne výhody.

Londýn požaduje obmedzenie sociálnych dávok pre pracovníkov z iných európskych štátov, najmä zníženie príspevkov pre deti takýchto zamestnancov, ak tieto deti žijú mimo Británie.

Agentúra DPA s odkazom na britské národné štatistiky pripomenula, že koncom roka 2015 na britskom trhu práce pôsobili vyše dva milióny občanov iných krajín EÚ, z celkového počtu približne 31 miliónov pracovníkov. Británia predstavuje piatu najväčšiu ekonomiku sveta.

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov z prostredia EÚ je v Británii odhadom 100.000 zamestnancov zo Slovenska a prípadná indexácia detských prídavkov by sa týkala okolo tisícky detí.

Medzi ďalšími nevyriešenými spormi, ktoré musia lídri EÚ dnes dotiahnuť do konca, je otázka čoraz užšej európskej integrácie, čo Londýn odmieta, či britská požiadavka na vytvorenie mechanizmu pre krajiny stojace mimo eurozóny, aby tieto mali kontrolu nad jej rozhodnutiami.

V prípade úspešného dosiahnutia dohody medzi EÚ a Britániou je britský premiér ochotný čo najskôr vyhlásiť referendum o zotrvaní krajiny v EÚ, ktoré by sa tak mohlo konať už 23. júna.