Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ uvalila sankcie na šéfov ruských tajných služieb

Ilustračné foto Foto: TASR

Krajiny EÚ okrem toho rokujú aj o nových sankciách zameraných na konkrétne odvetvia ruskej ekonomiky.

Brusel 26. júla (TASR) - Európska únia dnes oznámila, že v súvislosti so situáciou na Ukrajine uvalila sankcie na viacero popredných predstaviteľov Ruskej federácie, vrátane šéfov tajných služieb a čečenského prezidenta, uviedla agentúra Reuters.

Veľvyslanci krajín EÚ už vo štvrtok súhlasili s rozšírením sankčného zoznamu o ďalších 15 osôb a 18 spoločností a organizácií, ktorí majú byť zodpovední za súčasnú krízu na Ukrajine a ohrozovanie jej územnej celistvosti.

Konkrétne mená však bezprostredne po rozhodnutí diplomatov neboli známe; oficiálne ich zverejnili až dnes v Úradnom vestníku EÚ.

Medzi fyzickými alebo právnickými osobami z Ruska alebo Ukrajiny, ktoré najnovšie pribudli na zoznam, je aj riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov a šéf Služby vonkajšej rozviedky (SVR) Michail Fradkov.

Podľa agentúry ITAR-TASS EÚ zahrnula do zoznamu aj proruského prezidenta Čečenska Ramzana Kadyrova, tajomníka ruskej Rady bezpečnosti Nikolaja Patruševa, jeho zástupcu Rašida Nurgalijeva a stáleho člena rady Borisa Gryzlova.

Na čiernu listinu pribudlo i viacero činiteľov samozvaných republík, ktoré vyhlásili povstalci na území Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

EÚ tiež postihla sankciami deväť firiem a deväť štátnych a verejných organizácií, medziinými štátne orgány povstaleckých republík a krymské prístavy Sevastopol a Kerč.

Na "ukrajinskom" sankčnom zozname EÚ by od dnešného dňa malo celkovo figurovať už 87 osôb a 20 subjektov, na ktoré sa vzťahujú cestovné reštrikcie, rozhodnutie o zmrazení prípadných vkladov v európskych bankách a v prípade firiem aj zákaz obchodovania s európskymi spoločnosťami.

Krajiny EÚ okrem toho rokujú aj o nových sankciách zameraných na konkrétne odvetvia ruskej ekonomiky; tie však budú schválené najskôr na budúci týždeň.