Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

EÚ schválila migračný fond pre Turecko vo výške tri miliardy eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Turecko má na svojom území okolo dva milióny utečencov zo Sýrie a zároveň je tranzitnou krajinou.


Brusel 3. februára (TASR) - Členské štáty Európskej únie schválili dnes finančnú pomoc Turecku vo výške tri miliardy eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyčlenené finančné prostriedky by mali pomôcť zlepšiť životné podmienky utečencov zdržujúcich sa v Turecku a zabrániť tak ich hromadnému odchodu do krajín EÚ.

Turecko má na svojom území okolo dva milióny utečencov zo Sýrie a zároveň je tranzitnou krajinou pre tých, ktorí sa snažia dostať cez Grécko do bohatších krajín Európskej únie.

Návrh finančnej pomoci Turecku schválilo dnes všetkých 28 členských krajín po tom, ako Taliansko stiahlo svoje výhrady proti tomuto plánu, ktorý bol odsúhlasený už v novembri.

Rozhodnutie členských štátov ocenila aj Európska komisia. "V Turecku sa momentálne nachádza jedna z najväčších komunít utečencov a táto krajina výraznou mierou prispieva k obmedzeniu ich odchodu do (krajín) EÚ," uviedol eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn. "Prostriedky z finančného mechanizmu pre utečencov pôjdu priamo utečencom a zabezpečia pre nich vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a potraviny," dodal Hahn.

Zo schválených troch miliárd eur poskytne EÚ jednu miliardu z vlastného rozpočtu. Je to dvakrát viac, ako bolo navrhované v novembri. Zvyšné dve miliardy poskytne Turecku 28 členských krajín Únie, pričom najvyššou sumou (427,5 milióna eur) prispeje už v tomto roku Nemecko. Po ňom budú nasledovať Veľká Británia (327,6 milióna eur), Francúzsko (309,2 milióna), Taliansko (224,9 milióna) a Španielsko (152,8 milióna).