Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ si pripomenula 20. výročie teroristických útokov v Madride

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V roku 2020 eurokomisia predstavila protiteroristickú agendu EÚ s cieľom lepšie predchádzať hrozbám tohto druhu a reagovať na ne.

Brusel 11. marca (TASR) - Európska komisia (EK) si v pondelok pripomenula 20. výročie teroristických útokov v Madride, ktoré si vyžiadali 193 obetí na životoch a približne 2050 zranených.

Komisia tak urobila v rámci vyhlásenia, ktoré vydala na Európsky deň spomienky na obete terorizmu pripadajúci na 11. marca, informuje spravodajca TASR.

"Spoločne bránime naše hodnoty mieru, úcty a solidarity. Nedovolíme, aby teroristi vniesli do našej spoločnosti strach a nenávisť. Komisia zostáva neochvejná vo svojom záväzku bojovať proti terorizmu," uvádza sa vo vyhlásení EK.

V roku 2020 eurokomisia predstavila protiteroristickú agendu EÚ s cieľom lepšie predchádzať hrozbám tohto druhu a reagovať na ne. Podľa EK bol odvtedy zaznamenaný veľký pokrok, najmä čo sa týka šírenia teroristických obsahov na internete.

Európsky deň pamiatky obetí terorizmu bol ustanovený po bombových útokoch v Madride z 11. marca 2004, keď atentátnici zaútočili na štyri rôzne ciele na železničných staniciach - medzi obeťami boli občania 18 krajín, vrátane piatich členských štátov EÚ. Od roku 2005 si EÚ každoročne v tento deň pripomína obete teroristických činov na celom svete.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)