Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

EÚ je ohľadom sledovania údajov voči USA diplomaticky zhovievavá

Eduard Kukan Foto: TASR

Myslí si to europoslanec za SNS Jaroslav Paška.

Štrasburg/Bratislava 26. októbra (TASR) – Zo strany Európskej únie cítiť voči Spojeným štátom v súvislosti s aférou americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) istú diplomatickú zhovievavosť. Myslí si to europoslanec za SNS Jaroslav Paška.

Podľa neho sú jeho kolegovia v Európskom parlamente (EP) v tejto kauze rozdelení. Niektorí to tolerujú, iní sú znepokojení. "V každom prípade treba tento problém riešiť plošne nielen vo vzťahu EÚ a USA. V tomto si myslím, že zlyhávame, lebo technologicky zaostávame nielen za Spojenými štátmi, ale aj za Čínou a Kóreou," uviedol Paška novinárom počas tohtotýždňového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

Ako dodal, europoslanci sú veľmi aktívni v tom, aby sa problém sledovania európskych občanov spravodajskými službami riešil komplexne a dôsledne. "Na druhej strane vidíme, že postoje Európskej komisie (EK) aj americkej diplomacie, ktorej sa tento problém týka, sú veľmi laxné a snažia sa problém zamiesť pod koberec," podčiarkol, pričom v tejto súvislosti pripomenul vystúpenie eurokomisárky pre vnútorné záležitosti Cecilie Malmströmovej.

Tá sa vyjadrovala k údajnému sledovaniu NSA bankových údajov Európanov, ktoré spravuje belgická spoločnosť SWIFT. "Keď informovala o bilancii svojich krokov, tak konštatovala, že dostala list od amerického tajomníka ministerstva financií, ktorý tvrdil, že jeho krajina nemá žiadny prístup k týmto údajom. A ona na základe toho, že mu verí, neurobila ďalšie opatrenia," priblížil Paška, s tým, že EK a únia má páky na zistenie toho, či sa s týmito bankovými údajmi neoprávnene nakladalo. Podľa neho sa to dá prostredníctvom európskeho policajného úradu Europol. "Bohužiaľ, túto iniciatívu a tieto možnosti komisia nechce využiť," uviedol Paška.

Pripomenul, že europoslanci vyvíjajú tlak na komisiu, aby spravila účinné kroky na ochranu práv občanov EÚ. Nemyslí si však, že hoci USA naznačili ochotu urobiť isté zmeny, že sa vzdajú dát, ktoré získali cez SWIFT. "Tieto údaje sú využiteľné nielen na boj proti terorizmu, ale aj v hospodárskej oblasti. Prakticky majú takto presné informácie o obrate všetkých významných firiem z Európy a vedia to v konkurenčnom boji využiť," konštatoval Paška.

Europoslanci v tejto súvislosti vyzvali v stredu 23. októbra v nezáväznom uznesení na pozastavenie dohody s USA o spracovávaní a odovzdávaní údajov o finančných transakciách z EÚ do Spojených štátov pre účely Programu sledovania financovania terorizmu (TFTP). EP nemá formálne právomoci iniciovať pozastavenie alebo ukončenie medzinárodnej dohody, avšak podľa poslancov by komisia mala konať, ak parlament stiahne svoju podporu konkrétnej dohode.

Rovnako vyzvali členské štáty, aby povolili vyšetrovanie Europolu pre boj proti počítačovej kriminalite.

Spravili tak napriek tomu, že Malmströmová v rozprave 9. októbra uviedla, že nemá v úmysle navrhnúť pozastavenie TFTP. "V tejto chvíli naše kontakty so spoločnosťou SWIFT a americkou vládou nepriniesli žiadne dôkazy, že by bola dohoda o TFPT porušená," vyhlásila.

Dohoda medzi EÚ a USA o spracovávaní a odovzdávaní údajov o finančných transakciách z EÚ do Spojených štátov pre účely Programu sledovania financovania terorizmu vstúpila do platnosti v auguste 2010. Podľa medializovaných správ získala NSA prístup k osobným finančným údajom občanov EÚ spravovaných belgickou spoločnosťou SWIFT. Pokiaľ by sa podozrenia ukázali ako pravdivé, znamenalo by to jednoznačné porušenie dohody medzi EÚ a USA.

E. KUKAN: Spájať pozastavenie dohôd s USA pre sledovaciu aféru nie je rozumné



Spájať pozastavenie akýchkoľvek dohôd s Američanmi pre sledovaciu aféru amerických spravodajských služieb v Európskej únii nie je racionálne. Europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan je presvedčený, že v prípade pozastavenia rozhovorov o dohode o voľnom obchode a investíciách medzi úniou a USA by sa zbytočne skomplikovala situácia.

"Nereagujme unáhlene, aj keď osobne tieto veci môžu spôsobiť veľké nahnevanie, v takýchto situáciách si treba zachovať chladný rozum," uviedol novinárom počas tohtotýždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

Na pozastavenie rozhovorov vyzval tento týždeň predseda EP Martin Schulz pre narastajúci škandál s odpočúvaním a sledovaním americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

Kukan poukazuje na ekonomické straty, ktoré by tento krok priniesol. Na základe predbežných štatistík po podpísaní zmluvy sa odhaduje, že ročný prínos do európskej ekonomiky bude väčší, ako je momentálne celý rozpočet EÚ na jeden rok. Do každej štvorčlennej rodiny by to v priemere malo priniesť vyše 550 eur. Celková suma predstavuje 119 miliárd eur ročne.

Nesúhlasí ani s pozastavením dohody o bankových údajoch s USA. Europarlament v stredu 23. októbra vyzval na takýto krok vo svojom nezáväznom uznesení. "Nepovažujem to za správne," poznamenal Kukan, ktorý hlasoval proti takémuto uzneseniu. EP tak reagoval na údajné sledovanie bankových údajov občanov EÚ spravovaných belgickou spoločnosťou SWIFT zo strany NSA. Dohoda medzi EÚ a USA o spracovávaní a odovzdávaní údajov o finančných transakciách z EÚ do Spojených štátov pre účely Programu sledovania financovania terorizmu vstúpila do platnosti v auguste 2010.

"Keď praskla aféra, že nás Američania sledujú, tak to vyvolalo oprávnené búrlivé rozhorčenie. Vedenie Európskeho parlamentu oficiálne poverilo Výbor pre občianske slobody (LIBE), aby to vyšetrilo a aby koncom tohto roku prišlo s iniciatívnou správou. Na jeho piatich rokovaniach sa nevyšetrilo nič. Vyšetrovanie pokračuje, správu nemáme. V najbližšom čase ide parlamentná delegácia do USA, aby sa na mieste snažila získať čo najviac informácií. Nemyslím si, že sú dobré nejaké unáhlené kroky, lebo v boji proti terorizmu sú Američania našimi spojencami," prízvukoval.

Riešenie vidí v tom, aby si rovnako kvalitný ochranný systém, ktorý by zabezpečil informácie o teroristických aktivitách, vybudovala aj Európa. "Vieme, že také veci robia Francúzi, Nemci, Briti, ktorí sa tým ani netaja. Ale to je málo. Ak chceme byť účinní, potrebujeme celoeurópsku koordináciu," poznamenal.