Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ vyčlenila 29 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Somálsko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyčlenená čiastka má pomôcť zmierniť situáciu takmer päť miliónov ľudí, ktorí v tejto krajine potrebujú humanitárnu pomoc.

Brusel 20. januára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes oznámila vyčlenenie sumy 29 miliónov eur na rok 2016 pre humanitárnu pomoc určenú najviac ohrozeným skupinám obyvateľov v Somálsku.

Vyčlenená čiastka má pomôcť zmierniť situáciu takmer päť miliónov ľudí, ktorí v tejto krajine potrebujú humanitárnu pomoc, pričom viac než milión Somálčanov muselo opustiť svoje domovy.

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis počas návštevy somálskej metropoly Mogadišo uviedol, že Európska únia chce zabezpečiť, aby sa humanitárna pomoc dostala k najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva.

"Aj napriek náročným bezpečnostným podmienkam, ktorým sú vystavení humanitárni pracovníci, nemôžeme prehliadnuť dlhotrvajúcu a zložitú krízu, akou je tá v Somálsku," povedal komisár.

Stylianidis sa v Somálsku stretol s kľúčovými humanitárnymi partnermi EÚ, s príjemcami pomoci a predstaviteľmi príslušných úradov. Upozornil, že humanitárna pomoc EÚ je v tejto politicky nestabilnej krajine stále veľmi potrebná.

Financie z rozpočtu EÚ sú určené na nákup potravín, zdravotníckych služieb, pitnej vody, budovania kanalizácie a podmienok pre osobnú hygienu, zaistenie prístreškov a v prípade potreby aj zabezpečenia ochrany a vzdelávania.

Prebiehajúci vojenský konflikt a komplexná kríza v Somálsku viedli k presídleniu miliónov ľudí zo svojich pôvodných domovov. Viac ako milión ľudí má štatút vnútorných presídlencov a takmer rovnaký počet Somálčanov našiel útočisko v susedných krajinách, najmä v Keni, Etiópii a Jemene. Somálsko okrem politickej krízy trápia aj niekoľkoročná séria prírodných katastrof v podobe sucha a neúrody.

Najnovšie je krajina ovplyvnená extrémnym počasím fenoménu El Niňo, keď koncom roka 2015 vyše 145.000 ľudí na juhu čelilo záplavám a bolo nahlásených najmenej tisíc prípadov akútnych chorôb prenášaných nezdravou vodou. Na severe Somálska je okolo 340.000 ľudí postihnutých suchom, ktorí naliehavo potrebujú humanitárnu pomoc.