Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

EÚ sa dohodla na spoločnom stanovisku k migračnej dohode s Tureckom

Lídri európskej dvadsaťosmičky po spoločnom fotografovaní pred začiatkom summitu EÚ v Bruseli 17. marca 2016. Foto: TASR/AP

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk, predsedajúci summitu, predloží návrh dohody tureckému premiérovi v ranných hodinách.

Brusel 18. marca (TASR) - Lídri EÚ sa dohodli na spoločnom stanovisku ohľadne problematickej dohody s Tureckom o prijatí desaťtisícov migrantov posielaných naspäť z EÚ, ktoré v priebehu dnešného dňa predložia tureckému premiérovi Ahmetovi Davutogluovi. Informovala o tom agentúra AP.

Luxemburský premiér Xavier Bettel oznámil dohodu na spoločnom stanovisku prostredníctvom Twitteru vo štvrtok večer po rokovaniach v Bruseli, kde lídrov ubezpečili, že návrh nebude znamenať masové deportácie migrantov. Takisto prišlo k dohode ohľadne ústupkov voči Turecku, ktoré krajina získa výmenou za svoju pomoc.

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk, predsedajúci summitu, predloží návrh dohody tureckému premiérovi v ranných hodinách.

Pokiaľ bude mať Davutoglu k stanovisku výhrady, lídri európskej dvadsaťosmičky sa stretnú ešte raz a pokúsia sa pozíciu EÚ prehodnotiť.

Dohoda v podstate outsourcuje európsku migračnú krízu do Turecka, píše agentúra AP. Podľa návrhu EÚ vráti nových migrantov, ktorí prichádzajú do Grécka a nespĺňajú azylové kritéria, naspäť do Turecka. Okrem ďalších záväzkov, EÚ prijme jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov za každého migranta, ktorého Ankara prijme späť z gréckych ostrovov.