Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Porošenko očakáva v najbližších dňoch pokrok v mierových rokovaniach

Ukrajinský prezident Petro Porošenko si podáva ruky s Hermanon van Rompuyom, stálym predsedom Európskej rady na summite EÚ Foto: TASR/AP

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko medzitým oznámil, že Rusko stále posiela na východ Ukrajiny vojenské vybavenie a "žoldnierov".

Kyjev 30. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes počas návštevy v Bruseli vyhlásil, že v najbližších dňoch očakáva pokrok vo vývoji situácie na východe Ukrajiny smerom k obnoveniu mieru.

Na tlačovej konferencii v Bruseli pred vrcholným summitom EÚ Porošenko po anglicky uviedol: "Očakávame, že v najbližších dňoch, počínajúc pondelkom, budeme môcť preukázať reálny pokrok v mierových rokovaniach".

Na žiadosť o bližšie vysvetlenie svojich slov Porošenko reagoval: "Prečo? Lebo sme blízko k hranici, odkiaľ už nebude návratu k mierovému plánu".

Vyhlásil tiež, že Ukrajina je schopná brániť sa sama, ale uviedol, že potrebuje vojensko-technickú pomoc zo strany EÚ a NATO, ako aj výmenu informácií vojenskej rozviedky s týmto partnermi.

Galéria: Ústup ukrajinských vojsk v Starobeševe na východe Ukrajiny





Porošenko chce od EÚ odpoveď na ruskú agresiu na Ukrajine

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval dnes Európskou úniu (EÚ), aby "náležite reagovala" v súvislosti s prítomnosťou ruských síl na Ukrajine.

Informoval o tom Porošenkov hovorca.

S odkazom na schôdzku medzi ukrajinským prezidentom a predstaviteľmi EÚ v Bruseli uviedol, že "Porošenko vyjadril nádej, že lídri členských štátov EÚ dajú náležitú odpoveď na akt agresie voči Ukrajine".

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko medzitým oznámil, že Rusko stále posiela na východ Ukrajiny vojenské vybavenie a "žoldnierov".

Ukrajinské sily podľa neho posilnili obranu prístavného mesta Mariupol v Doneckej oblasti, z dvoch dedín pri Luhansku sa však pod tlakom separatistov stiahli.

Barroso varoval Moskvu v súvislosti s Ukrajinou

Predseda Európskej komisie Jose Manuel Barroso.
Foto: TASR/AP
Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso varoval dnes Moskvu, že Európska únia (EÚ) je pripravená brániť svoje princípy v konfrontácii ohľadne Ukrajiny. Vyzval na politické riešenie krízy, než dospeje do bodu, z ktorého niet návratu.

"Rusko by nemalo podceňovať vôľu a odhodlanie EÚ stáť si za svojimi zásadami a hodnotami," povedal Barroso na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Bruseli - pred začiatkom summitu EÚ.

Únia je podľa Barrosa pripravená zaviesť tvrdšie sankcie voči Moskve. Poznamenal však, že ešte nie je príliš neskoro na politické riešenie krízy.

"Nechávame otvorené dvere pre politické riešenie,"
citovala šéfa EK agentúra Reuters.