Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Novým prezidentom EÚ bude Donald Tusk

Poľský premiér Donald Tusk počas tlačovej konferencie po voľbe nového šéfa diplomacie EÚ v Bruseli 30. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová nahradí svoju európsku kolegyňu Catherine Ashtonovú na poste šéfky európskej diplomacie.

Brusel 30. augusta (TASR) - Novým stálym predsedom Európskej rady -"prezidentom Európskej únie"- sa stane poľský premiér Donald Tusk, informovali o tom dnes svetové agentúry.

Informáciu potvrdil aj súčasný prezident EÚ Herman van Rompuy na sociálnej sieti Twitter.

Talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová nahradí svoju európsku kolegyňu Catherine Ashtonovú ako šéfka európskej diplomacie, doplnila agentúra Reuters.

PREMIÉR: D. Tusk ako nový prezident EÚ je pre Slovensko dobrá správa

Vymenovanie poľského premiéra Donalda Tuska za stáleho predsedu Európskej rady je dobrá správa pre Slovensko. Myslí si to dnes po mimoriadnom summite v Bruseli slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Je to presne v súlade so stratégiou, ktorú sme nastavili vo V4. Je to dobré pre Slovensko aj preto, že s Donaldom Tuskom mám veľmi dobré vzťahy, čo nám umožňuje v budúcnosti rokovať aj na inej úrovni," uviedol Fico.



Tuska vníma ako pragmatika, neočakáva, že by jeho nominácia mohla viesť k zhoršeniu situácie a komunikácie medzi EÚ a Ruskom. Tusk sa netají kritickým postojom k Rusku.

Fico zablahoželal aj talianskej ministerke zahraničných vecí Federice Mogheriniovej, ktorá nahradí svoju európsku kolegyňu Catherine Ashtonovú ako šéfka európskej diplomacie.


S Ukrajinou otvorená diplomatická cesta

Podľa budúcej šéfky európskej diplomacie si musí EÚ nechať otvorenú cestu k diplomatickému riešeniu krízy na Ukrajine, aj keď pracovala na nových sankciách voči Rusku. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Hoci EÚ pracuje na úrovni sankcií, "musíme si tiež nechávať otvorenú diplomatickú cestu...dúfať, že kombinácia - múdra kombinácia - môže byť účinná," povedala budúca ministerka zahraničných vecí EÚ na tlačovej konferencii v Bruseli po tom, ako bolo je vymenovanie oznámené.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy (vpravo), talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová (v strede) a poľský premiér Donald Tusk (vľavo) pred tlačovou konferenciou po voľbe nového šéfa diplomacie EÚ v Bruseli 30. augusta 2014. Federicu Mogherini zvolilo 28 lídrov EÚ na post ministerky zahraničných vecí EÚ na obdobie piatich rokov.
Foto: TASR/AP

Podľa Donalda Tuska znamená jeho nominácia, že budúcnosť Poľska je v eurozóne. Vyhlásil, že podľa jeho premiérskej skúsenosti je možné skombinovať fiškálnu disciplínu a hospodársky rast. Prisľúbil tiež riešenie obáv Británie, ktorej premiér David Cameron chce v roku 2017 zorganizovať referendum o zotrvaní svojej krajiny v EÚ.

"Žiadny rozumný človek si nedokáže predstaviť EÚ bez Británie," dodal Tusk, ktorý začne na novom poste pôsobiť od 1. decembra.

Spoločná fotografia lídrov 28 krajín Európskej únie po rokovaní v Bruseli 30. augusta 2014. Dolný rad druhý sprava slovenský premiér Robert Fico
Foto: TASR/AP


De Guindos nový šéf Euroskupiny?

Luis de Guindos
Foto: TASR/AP
Španielsky minister financií Luis de Guindos má podporu viacerých krajín eurozóny, aby vystriedal Holanďana Jeröna Dijsselblöma vo funkcii predsedu Euroskupiny, keď sa v polovici roku 2015 skončí Dijsselblömov mandát, povedal dnes na tlačovej konferencii v Bruseli predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

O tom, kto vystrieda holandského ministra financií na čele Euroskupiny, definitívne rozhodnú ministri financií eurozóny na budúci rok, informovala agentúra Reuters.

Avšak vplyvná funkcia je považovaná za súčasť balíka pozícií v EÚ, ktoré sa lídri únie pokúšajú rozdeliť rovnomerne medzi členské krajiny, berúc v úvahu geografické, politické i rodové kritériá.

"Pokiaľ ide o budúcnosť...., videl som, že nemecká kancelárka pani Merkelová považuje pána Guindosa za vhodného kandidáta pre túto funkciu a počul som, že aj ďalšie európske krajiny zdieľajú tento názor," povedal dnes na tlačovej konferencii na summite EÚ Van Rompuy.

Angela Merkleová, ktorá vedie najväčšiu krajinu eurozóny, verejne podporila de Guindosa na túto funkciu a mnohí politici eurozóny povedali, že existuje dohoda, že ju na budúci rok aj dostane.

Keď sa skončí Dijsselblömov mandát, funkcia predsedu Euroskupiny sa stane prácou na plný úväzok so sídlom v Bruseli. Nový šéf Euroskupiny už nebude musieť zastávať aj funkciu ministra financií svojej krajiny, napísala agentúra Reuters.

Fico sa stretol s Hollandom

Francois Hollande a Robert Fico
Foto: TASR/AP
Premiér Robert Fico sa ešte pred summitom stretol v Paríži s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom. V Bruseli potom hovoril s partnermi z V4.

Summit by sa mal venovať aj novému zloženiu Európskej komisie (EK). Jej funkčné obdobie končí k 31. októbru 2014. Slovensko nominovalo za člena EK súčasného podpredsedu Komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívu Maroša Šefčoviča. Premiér Fico koncom júna hovoril, že Slovensko má v EK záujem o silné ekonomické, hospodárske portfóliá.

Lídri by mali na mimoriadnom zasadnutí riešiť aj ďalšie sankcie voči Rusku v súvislosti s ukrajinskou krízou. Fico sa voči sankciám vyjadruje kriticky. Vyhlásil, že Slovensko sa bude správať solidárne, sankcie však podľa neho treba dôsledne posúdiť. "Musíme dôsledne posúdiť, či sankcie majú mať prednosť pred diplomatickým riešením konfliktov, ku ktorému som vždy vyzýval a budem tak robiť aj zajtra v Bruseli na summite Európskej únie," povedal deň pred summitom (29.8.) na oslavách SNP premiér.