Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Hollande je za sprísnenie sankcií, ak Rusko nezmení svoj postoj

Francúzsky prezident Francois Hollande na summite EÚ Foto: TASR/AP

Predstaviteľ východoukrajinských separatistov Alexej Mozgovoj dnes podľa francúzskych médií vyhlásil, že protivládne jednotky už kontrolujú takmer 50 percent územia Doneckej a Luhanskej oblasti.

Brusel 30. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes varoval, že lídri EÚ budú nútení prijať ďalšie sankcie voči Rusku, ak Moskva bude pokračovať vo vojenskej intervencii na východnej Ukrajine.

Udalosti na Ukrajine sú podľa neho také vážne, že Európska rada "bude nútená reagovať zvýšením úrovne sankcií, ak sa nič nezmení". "Myslím, že musíme konať," uviedol Hollande pri príchode na vrcholný summit EÚ v Bruseli. Vyjadril presvedčenie, že EK určite bude čeliť požiadavke na prípravu nových sankcií voči Rusku.

Predseda EK José Manuel Barroso, ktorý sa dnes v Bruseli stretol s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, označil situáciu na Ukrajine za "veľmi dramatickú" a varoval pred dosiahnutím takého bodu v ukrajinskom konflikte, z ktorého už nebude návratu.

Zhorený trolejbus na ulici po ostreľovaní v meste Doneck na východe Ukrajiny 30. augusta 2014.
Foto: TASR/AP


Porošenko ubezpečil, že ukrajinské vedenie chce mier, nie vojnu, ale súčasne upozornil, že "sme veľmi blízko hranice, z ktorej už nebude návratu", pričom vzápätí znova obvinil Rusko, že pokračuje vo vysielaní svojich vojakov a tankov na ukrajinské územie.

Predstaviteľ východoukrajinských separatistov Alexej Mozgovoj dnes podľa francúzskych médií vyhlásil, že protivládne jednotky už kontrolujú takmer 50 percent územia Doneckej a Luhanskej oblasti. Ide o výsledok ich protiútoku proti vládnym silám, ktorý bol podľa podozrení Kyjeva i Západu úspešný aj vďaka pomoci z Ruska.

Grybauskaite: Rusko je vo vojne s Ukrajinou, treba jej dodať vojenský materiál

Dalia Grybauskaite
Foto: TASR/AP
Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite dnes v Bruseli vyhlásila, že Rusko je v podstate vo vojne s Ukrajinou, a tým aj s Európou. V tejto situácii vyzvala Európu na dodávky vojenského materiálu pre Kyjev.

"Faktom je, že Rusko je vo vojnovom stave s Ukrajinou. To znamená, že je v stave vojny s krajinou, ktorá by chcela byť integrovaná s EÚ. Rusko je prakticky v stave vojny proti Európe," uviedla Grybauskaite v Bruseli, kam dnes pricestovala na vrcholný summit EÚ.

Podľa Grybauskaite treba Ukrajine "pomôcť brániť svoje územie a občanov a pomôcť vojensky, najmä vojenským materiálom", pretože "Ukrajina dnes bojuje vo vojne v mene celej Európy".

Dodala, že po zbrojnom embargu voči Rusku by malo nasledovať aj zastavenie predaja zbraní na základe už uzavretých zmlúv. Zmienka o tom sa týka najmä Francúzska, ktoré odmieta vypovedať zmluvu s Ruskom na dodávku vrtuľníkových lodí triedy Mistral, pripomenula agentúra Reuters.


Orbán pred summitom EÚ: Sankcie voči Rusku nevyriešia konflikt
Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na summit lídrov Európskej únie 30. augusta 2014 v Bruseli.
Foto: TASR/AP
Bolo by chybné domnievať sa, že politika sankcií Európskej únie voči Rusku je úspešná, a že jej pokračovanie vyrieši konflikt, vyhlásil po príchode na mimoriadny bruselský summit Európskej únie predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI premiér vyjadril názor, že konflikt možno vyriešiť rokovaniami. Summit zhodnotí doterajší postup a urobí potrebné korekcie, dodal Orbán a pripomenul, že o tom, či sankcie splnili očakávania a nádeje, sa vedie diskusia.

"Niektorí sa domnievali, že sankcie povedú k výsledku, iní si zas mysleli, že nie," konštatoval predseda maďarskej vlády, ktorý vyhlásil, že patrí do tej druhej skupiny.

Vojenský konflikt možno vyriešiť iba vojenskou silou, alebo rokovaním, pričom prvú alternatívu podľa Orbána každý správne vylučuje. "Záujmom Maďarska je mier," zdôraznil premiér.