Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Tisíce ľudí v Bruseli protestovali proti obchodným dohodám

Na snímke sú nápisy na páske pripevnenej na zábradlí pred začiatkom protestu proti dohodám EÚ o voľnom obchode s Kanadou (CETA) a USA (TTIP) v Bruseli 20. septembra 2016. Demonštrácia sa konala v tzv. európskej štvrti, kde sídlia inštitúcie Európskej únie. FOTO TASR /AP Foto: TASR AP

Vyše 9000 ľudí sa dnes večer v tzv. európskej štvrti v Bruseli zúčastnilo na protestnom pochode proti dohodám EÚ o voľnom obchode s Kanadou a USA. Organizátori očakávali účasť až 15.000 demonštrantov.

Brusel 20. septembra (TASR) - Vyše 9000 ľudí, menej než predpokladali organizátori, sa dnes večer v tzv. európskej štvrti v Bruseli zúčastnilo na protestnom pochode proti dohodám EÚ o voľnom obchode s Kanadou a USA. Organizátori očakávali účasť až 15.000 demonštrantov.



Vyše dvojhodinový hlučný protestný pochod v uliciach Bruselu, kde sídlia inštitúcie Európskej únie, sa konal pod prísnym dozorom polície. Organizátormi protestu, ktorý bude pokračovať aj v stredu dopoludnia, boli odbory, farmári, združenia na ochranu spotrebiteľov a rôzne mimovládne organizácie, ktoré nesúhlasia s chystaným podpisom už uzavretej Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody medzi EÚ a Kanadou (CETA) a rokovaniami o Transatlantickom partnerstve v oblasti obchodu a investícií (TTIP) s USA.

Demonštranti na pútačoch žiadali "viac moci ľuďom a nie korporáciám" a upozorňovali, že obchodné dohody ohrozujú životné prostredie a našu planétu.

EÚ a politickí zástancovia oboch transatlantických obchodných zmlúv tvrdia, že ich cieľom je znížiť a zrušiť obchodné sadzby, odbúrať rôzne regulačné prekážky a zjednodušiť administratívne postupy, pričom dohody sú šité na mieru nielen veľkým spoločnostiam a korporáciám, ale aj malým a stredným podnikom. Dohoda CETA by mala odbúrať až 98 percent súčasných colných taríf medzi EÚ a Kanadou.

Kritici oboch zmlúv, čo potvrdila aj dnešná demonštrácia v Bruseli, sa obávajú, že ich platnosť ohrozí sociálny systém v Európe a povedie k zníženiu noriem na ochranu spotrebiteľov, životného prostredia a zdravia.

Vo štvrtok a piatok (22. a 23. 9.) sa v Bratislave v rámci predsedníctva SR v EÚ stretnú na neformálnom zasadnutí európski ministri obchodu. Témou ich rozhovorov budú aj dohody CETA a TTIP, čo potvrdili eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová a aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rámci dnešného bruselského zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti.

Korčok naznačil, že pred summitom EÚ-Kanada, ktorý je naplánovaný na koniec októbra, by podpisu CETA nemalo nič stáť v ceste.