Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európska únia varovala pred novou špirálou násilia na Ukrajine

Hliadka ukrajinských vojakov z pluku Kyjev 1 prechádza po ceste v dedine Marjinka na východe Ukrajiny 4. júna 2015. Životy piatich ukrajinských vojakov a 39 ranených si v stredu vyžiadali boje s proruskými separatistami, ktorí sa v okolí obce Marjinka na východe Ukrajiny pokúsili prelomiť pozície protivníka. Tlačová služba protiteroristickej operácie na svojej webovej stránke uviedla, že situácia v oblasti bojov bola napätá až do dnešného rána. Foto: TASR/AP/Evgeniy Maloletka

Hovorkyňa Európskej komisie vyzvala obe strany konfliktu, aby rešpektovali dohodu o prímerí.

Brusel 4. júna (TASR) - Európska únia dnes varovala, že obnovenie bojov na východe Ukrajiny môže vytvoriť novú špirálu násilia, informovala agentúra Reuters.

Hovorkyňa Európskej komisie vyzvala obe strany konfliktu, aby rešpektovali dohodu o prímerí. Pripomenula, že lídri EÚ v marci podmienili budúce rozhodnutie o zmiernení alebo zosilnení sankcií voči Moskve implementáciou minskej dohody.

Veľvyslanec Ukrajiny pri EÚ Kosťantyn Jelisejev medzitým vyzval Brusel na zosilnenie sankcií voči Moskve vzhľadom na obnovenie bojov.

Poradca ukrajinského prezidenta Jurij Birjukov informoval, že stredajšie boje si vyžiadali životy piatich ukrajinských vojakov a 39 zranených. Podľa proseparatistickej agentúry DAN zahynuli aj najmenej piati civilisti a 14 ozbrojencov samozvanej Doneckej ľudovej republiky.