Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanci EÚ odobrili sankcie voči ďalším 15 osobám a 18 subjektom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Bude sa na nich vzťahovať zákaz vydávania víz a zmrazenie vkladov.

Brusel 24. júla (TASR) - Veľvyslanci krajín EÚ dnes súhlasili s uvalením sankcií na ďalších 15 osôb a 18 subjektov, zodpovedných za súčasnú krízu na Ukrajine a ohrozovanie jej územnej celistvosti. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Rozhodnutie, ktoré prijali veľvyslanci 28 členských krajín EÚ na schôdzke v Bruseli, by malo byť finalizované v najbližších dňoch.

Na sankčnom zozname by potom malo celkovo figurovať už 87 osôb a subjektov, na ktoré sa bude vzťahovať zákaz vydávania víz a zmrazenie vkladov.

Zoznam bol rozšírený na základe nových kritérií, umožňujúcich zmrazenie vkladov organizácií, ktoré "materiálne alebo finančne podporujú aktivity" podkopávajúce územnú integritu Ukrajiny. Lídri EÚ minulý týždeň naznačili, že sa v tejto súvislosti uvažuje o niektorých ruských firmách.

Krajiny EÚ okrem toho rokujú aj o nových sankciách zameraných na konkrétne odvetvia ruskej ekonomiky; tie však budú schválené najskôr na budúci týždeň, keď bude opäť zasadať Výbor stálych zástupcov pri EÚ (COREPER).